Yumuşak Doku Romatizmaları

Yumuşak Doku Romatizmaları, Kas, tendon (kasın kiriş kısmı), fasia (kasları ve organlar birbirinden ayıran ve destekleyen bağ dokusu), derialtı yağ dokusu, bursa (eklem çevrelerindeki kesecikler), eklem kapsülü, tendon kılıfı, entezis (tendonların kemiklere yapıştıkarı bölgeler) gibi, hareketle dolaylı ilgisi olan eklem dışı dokuların; inflamatuar (yangılı), travmatik, yaşla ilişkili ve/veya dejeneratif nitelikteki patolojik değişikliklere yumuşak doku romatizması denir.

Kabaca eklemlerin dışındaki her türlü kas iskelet sistemi ağrısı ve fonksiyon bozukluğuna yumuşak doku romatizması ya da eklem dışı romatizmalar denir. Kabaca ağrı şikayetiyle hekime başvuran hastaların yarıdan fazlasında ağrının sebebi yumuşak doku kaynaklıdır. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit gibi birçok eklem kaynaklı ağrılı hastalıkta da ağrının önemli bir sebebi yumuşak doku kaynaklıdır.

Fibromiyalji

Kaslardaki yumuşak doku romatizmasına fibromyalji denilmektedir. Fibromyalji sendromunda vücutta yaygın ağrı, tutukluk ve hassas noktalar, yorgunluk, uyku bozukluğu görülür. Ayrıca bazen eklem ağrıları, el ve dizlerde hasta tarafında söylenen ancak hekim tarafından görülmeyen şişlikler, el ve ayaklarda soğuma, uyuşma şikayetleri olabilir. İlaç tedavisinde antidepresanlar verilmekte olup ayrıca egzersiz, fizik tedavi, ilaç tedavileri, davranışsal ve gevşeme tedavileri uygulanabilir.

Fibromiyalji tedavisinin başarısı için hastanın uyumu çok önemlidir. Her türlü tedaviye rağmen fibromiyalji sendromunun tedavisi oldukça zordur. Genellikle fibromyalji olan hastalar güneş, kum ve kaplıca tedavilerinden kısmen fayda gördüklerini söylerler. Ancak bunu da mutlaka doktor kontrolünde yapmaları gerekir.

Egzersiz olarak, yine doktor kontrolünde ve kişinin durumuna göre egzersiz programı verilmelidir, genellikle düşük yoğunluklu ve uzun süreli egzersiz verilmelidir. Yüzme, yürüme, pilates, yoga, fitness egzersizleri çoğu hastada işe yarar. ( su ılık olmalı, üşütülmemelidir) ve kapalı salonda aletli jimnastik, fitness tarzı egzersizler daha uygundur.

Tendinitler

Tendonlardaki yozlaşma, pörsüme, yıpranma, aşınma ve yangısal problemleri ifade eder. Aşırı zorlama veya mikrotravmalarla oluşabilir. İlgili kasın hareketinde ağrı, kısıtlılık ve tendon üzerine basmakla ağrı olur. Tedavide tendon bölgesi önce istirahate alınır. Nonsteroid antrinflamatuar ilaçlar verilir. Yetmezse lokal olarak steroid enjekte edilir. Akut dönemde soğuk uygulama, kronikleşmişse yüzeysel ve derin ısı uygulaması yapılır. İlgili kasa yapılacak İMS, ya da tendon yapışma bölgesine uygulanacak proloterapi veya PRP çoğu hastada işe yarar.
Tenosinovit: Tendon kılıfının yangılanmasıdır.

Yangılanma sonucu tendon kılıfının viseral (iç) ve paryetal (dış) tabakaları birbirine, bazen de tendona yapışabilir. Tendonun kılıf içinde hareketi ağrılıdır. Tendon kılıfına yapılacak steroid enjeksiyonlar, soğuk uygulamalar, tendonun dinlendirilesi, tendon gliding (kaydırma) egzersizleri yapılır.

Tendoperiostit (entesopati):

Tendonların kemiklere birleştiği alanlardaki yangılanmalara denir. En sık rastlanılanlar dirseklerdeki tenisçi ve golfçü dirseği denen epikondilitlerdir. Bazen romatizmal bir hastalığın semptomu olabilir.

Bursit

%0