Bursit ve Tendinitler
Bursit ve Tendinitler ,Bir kemik ile yumuşak doku ya da kas arasında dolgu görevi gören sıvı dolu küçük keseciklere bursa adı verilir. Bursalar tüm vücutta bulunur. Bursalardan bir veya daha fazlası sıvı toplayıp şişerse ağrı ve fonksiyon kaybı olur bu duruma bursit denir. Kasların kemiğe yapışmasını sağlayan özelleşmiş ve sertleşmiş kısımlarına tendon (kiriş) denir ve tüm kasların iki ucu tendon şeklinde kemiklere yapışır. Bursit ve tendinit sık olarak omuz, dirsek, bilek, kalça, diz ve ayak bileği çevresinde görülür. Bursit ve tendinitler tek başlarına, birlikte, diğer yumuşak doku romatizmaları ya da sistemik romatizmal hastalıklarla birlikte görülebilirler.
Bursit ve tendinitleri en yaygın sebebi eklemin fazla kullanılması ile aşırı zorlanması ya da doğrudan darbe almasıdır. Diz ya da dirsekte oluşabilir. Örneğin, fazla diz çökme ya da dirseklerin normalden fazla bükülü durması gibi. Tendinit ise etkilenen bölgede sık sık tekrarlayan yada şiddetli bir zorlanma bir sonucudur, ağır yada tekrarlayan yüklenmeler tendonlarda kopmaya sebep olabilir. Yaşlanma, aşırı yüklenme ve ağır sporlar tendinitler için en önemli risk faktörleridir.
Tendinitte istirahat halindeyken olmayan ağrı eklemin zorlanması ile ortaya çıkar. Omuzda supraspinatus, infraspinatus, biseps; dirsekte tenisçi ve golfçu dirseği, el bileğinde fleksor ve ekstansör tendinitleri; dizde patellar tendinit; ayak bileğinde aşil tendiniti en sık rastlanan tendinitlerdir. eklemin hemen dışında ağrı meydana getirir.
En sık karşılaşılan bursitler ise omuzda subakromial, subdeltoit; dirsekte olekranon bursiti; dizde suprapatellar, prepatellar bursitler; kalçada iskial, trokanterik, iliopsoas bursitler; ayak bileğinde aşil bursitleri en sık karşılaşılan bursitlerdir. Bursitler bazen iltihaplı romatizmanın (romatoid artrit) erken bir belirtisi olabilir. Hem bursit hem de tendinit tedavisinde amaç ağrıyı ve yangıyı azaltmak, bursa içindeki sıvıyı uzaklaştırmak, tendinit olan kasın yükünü azaltmaktır. Bunun için dinlenme, ağrı kesici ve ağrıyan yerin yukarıya kaldırılması uygulanır.
Akut olaylarda soğuk uygulama, kronik vakalarda sıcak uygulama yapılır. Ağrıya sebep olan aktivitelerden uzak durma, düzenli egzersiz uygulamaları çoğu zaman işe yarar.
Enflamasyonu engelleme ve tekrarları önlemek, şiddeti azaltmak için dikkat edilecek bazı hususlar;
- Egzersiz öncesi ısınma ve germe hareketleri yapın.
- Eklem çevresi kaslarınızı güçlendirin.
- Sık sık tekrarlanan işleri yaparken ara verin.
- Etkilenmiş olan eklemleri destekleyin. Bunun için dizlik, bileklik vb cihazlar kullanabilirsiniz.
- Ağır cisimleri kaldırmak için iki elinizi kullanın.
- Çok uzun süreli oturur durumda kalmayın.
- İyi bir duruş sahibi olun ve günlük aktiviteler sırasında vücudunuzu uygun kullanın.
- Yeni aktivitelere ve egzersizlere yavaş yavaş başlayın. Daha sonra zamanla arttırın.
Siz de fikrinizi belirtin