Uyuşma ve Karıncalanma
Uyuşma ve karıncalanmanın sebepleri nelerdir?
Uyuşma ve karıncalanma hissi duyusal sinirlerin zarar görmesi ya da aşırı uyarılması sonucu oluşur. Duyusal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride zarar görebilir. Uyuşma ve karıncalanma genellikle insanları korkutan semptomlar, önemsiz sebepleri olabildiği gibi ciddi ve ölümcül hastalıklara da bağlı olabilir.
Polinöropati (çoklu sinir hastalığı) gibi vücut sinirlerinin tümünü tutan hastalarda el ve ayaklarda eldiven, çorap tarzında uyuşmalar, ağrı veya yanma hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma nöropatik ağrı adı verilir. nöropatik ağrının en sık rastlanan sebebi diabet hastalığıdır. Şeker hastalığında zarar gören sinirler özellikle duysal sinirler olduğu için, hastalarda uyuşma ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Motor sinirlerin de etkilenmesi durumunda duysal yakınmalara güç kaybı gibi şikayetler de eklenir.
Uyuşma veya karıncalanma şikayeti olan bir kişi ne zaman bir doktora başvurmalıdır?
Her insan hayatının belli dönemlerinde geçici uyuşmalardan yakınmaktadır. Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.
Hangi durumlarda risk vardır?
- Vücudun bir yarısında (yüz, kol, bacak) daha önce olmayan yeni bir uyuşma
- Uyuşma ile birlikte olan şiddetli ağrı ve güç kaybı
- Eldiven ve çorap tarzında el ve ayaklarda uyuşma, yanma hissi
- Şeker hastası olanlarda ortaya çıkan, geçmeyen uyuşma ve yanma hissi
- Özellikle ellerde olan, geceleri uyandıran uyuşma ve ağrı
- Haftalar süren uyuşmalar
- İlerleyici uyuşmalar
- Uyuşma ile birlikte kasılmaların olması
Uyuşması olan bir hastada hangi incelemeler yapılmaktadır?
Uyuşmaya sebep olan patolojinin gösterilmesinde EMG, MR, düz röntgen, Kan biyokimyasal tetkikleri yapılabilir.
Uyuşma ve karıncalanmanın tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Tedavi için özellikle uyuşma ve karıncalanmaya sebep olan hastalığın ortaya konulması gerekir. Tedavi altta yatan hastalığın tedavisi ile olmalıdır. Sinirlere basan bir disk, osteofit varsa onun tedavisi, kas spazmı ve kısalığının giderilmesi, diyabetin regülasyonu, vasküler problemler varsa tedavisinin yapılması, beslenme düzenlemeleri, egzersizler, sinir basısını azaltmak için destekler, splintler verilebilir. Sinirleri destekleyici vitaminlerin verilmesinin etkisi tartışmalıdır. Sinir sıkışma sendromlarında sinir çevresine kortikosteroidler verilebilir.
Siz de fikrinizi belirtin