Omuz Sıkışması Sendromu (impingement Sendromu)

Omuz Sıkışması, Sporcular, endüstri işçileri, ev hanımları, ofis çalışanları omuz ağrılarından sıklıkla şikâyet ederler. Omuz ağrılarının en sık rastlanan sebeplerinden biri omuz sıkışma sendromudur. Bunun sebebi omuzu döndüren hareket ettiren kasların akromion adı verilen çıkıntı ile omuz başının bulunduğu aralıkta (subakromial aralık) sıkışmasıdır.

Omuz sıkışma sendromu nedir?

Omuz sıkışma hastalığı bir veya daha fazla problemin bir arada bulunması ile gelişir. Bu problemler; bursa adı verilen keseciklerin şişmesi, kaslardaki yırtık ve yozlaşmalar, tendon hastalıkları, eklemlerdeki şekil bozuklukları ve aşınmalar sonucu bu aralığın daralması, duruş bozuklukları sonucu anatomik yapının bozulması, boyun omurgasındaki bozukluklara bağlı kas tonusu değişiklikleri omuz sıkışma hastalığının en önemli sebepleridir. Bazı hastalarda akromion kemiğinin doğumsal olarak kıvrık ya da çengelli yapıda olması omuz sıkışma sendromuna sebep olabilir.

Belirti ve bulgular

Hastalık uzun bir süreçte yavaş yavaş ya da ani bir aktivite ile başlayabilir. Hastalar genellikle ilk belirtileri görmezden gelirler. Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı ve kaslarda hafif bir kuvvet kaybı vardır. Daha sonra hareket kısıtlılığı ve baş üzeri aktivitelerde belirgin ağrı ortaya çıkar.

Başüstü aktivitelerle artan, istirahatla azalan bir ağrı vardır. Soğuk, stres, kötü duruş, ağırlık kaldırmak ağrıyı artırır. Tendinit varsa bazı hareketlerde keskin bir ağrı vardır. Gece ve sabah ağrısı belirgindir. Bazı hastalarda günün ilerleyen saatlerinde ağrı artar. Kolu öne, yana ve yukarı kaldırmakla özellikle hareketin son sınırında ağrı ve kısıtlılık vardır. Kolu içe çevirme, sırta götürme, sütyen açma, uzun süre klavye kullanma, otomobil kullanma ağrıları artırır.

Omuz Sıkışması Tedavi

Bursitte tanıdan hemen sonra ilk olarak istirahat önerilir. Buz uygulaması, antienflamatuar ilaçlar, kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır. Tendinit varsa ağrıya sebep olan hareketlerden uzak durulmalıdır. Eğer subakromial aralık çok darsa cerrahi müdahaleler gerekebilir, ancak bu kararı verirken çok dikkatli olunmalıdır. Tedaviye kara verilirken hastanın yaşı, fiziksek aktivite seviyesi, sistemik hastalıkları göz önünde bulundurulmalıdır.

Tekrarlar nasıl önlenmelidir?

Aşırı yüklenme ile yapılan sporlar ve aktivitelerde dikkatli olunmalıdır. Ağrı başladığı anda önlemler alınmalıdır. Ağrıya sebep olan sportif ya da mesleki hiçbir aktiviteye izin verilmemelidir. Egzersiz programları tekrarları önlemek ve omuzun dayanıklılığını artırmak için çok önemlidir. Tenis, golf, voleybol, fırlatma gibi sporlar, yükseğe yazı yazma, ev işleri, boya işleri, klavye kullanılarak yapılan işler ağrıyı artırabilir. Yüzme sporunu yaparken dikkatli olunmalıdır.