Stres ve Boyun Ağrısı

Stres ve Boyun Ağrısı , strese bağlı ağrılar , stres hastalıkları , boyun ağrıları , boyun ağrıları tedavisi

Stres ve Boyun Ağrısı Boyun ağrısını arttıran ve kronikleştiren en önemli sebeplerin başında stres ve gerilim gelmektedir.Bilgisayar kullanımının artması, akıllı telefonlar, oturarak çalışma, rekabet, sağlıksız ofis ve işyeri ortamları, uzun çalışma süreleri, mesleklerin gittikçe daha sofistike ve kompleks hale gelmesi, hırslar, istekler, uzun eğitim süreleri, sosyal desteklerin azalması günümüz
insanlarını daha gergin hale getirmektedir bu da tüm kronik ağrılarda olduğu gibi boyun ağrılarının da sık ve kronik hale gelmesine yol açmaktadır.

Boyundaki en sık rastlanan problemlerin başında boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesi ve boyundaki sağlıklı boyun çukurluğunun ters dönmesidir. Boyunda aksın düzleşmesi boyunda bulunan ligamentlere, tendonlara ve disklere binen yükü artırarak boyun fıtıklarına ve kireçlenmelerine zemin hazırlar.

Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş; omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya sebep olur. Boynun açıklığı arkaya bakan C şeklindeki doğal eğriliğinin kaybolması boynun kötü kullanıldığının en önemli göstergesidir. Gerilim ve stres, boyun kaslarını gerer ve kasların dolaşımını bozar, aynı şekilde dolaşımı bozulan kaslar spazma uğrayarak kısalır ve diskleri sıkıştırır, sıkışan diskler bulundukları yerden taşarak omuz, kafa derisi, omuz ve kollara giden sinirlere baskı yapar.

Tendonların ve ligamentlerin yapıştığı omur köşelerinde osteofit adını verdiğimiz kemiksi çıkıntılar oluşur. Bu durumda boyun kireçlenmesi dediğimiz hastalık tablosu ortaya çıkar. Boyun omurlarından geçerek beynin taban kısmını besleyen damarlarda değişik derecelerde daralmalar olur, bu durumda baş dönmesi, dengesizlik, kulak çınlaması, tansiyon değişiklikleri, görme keskinliğinin kaybı gibi belirtiler görülür. Bu tabloya vertebrobaziler yetmezlik adı verilir.

Boyun ağrıları ve fıtıklarından korunmak için; stresten uzak durmak, ağır kaldırmamak, tek kolla yük taşımamak, yukarıya uzanmamak, uzun süre hareketsiz kalmamak, sağlıksız yatak ve yastıklardan uzak durmak, sigara içmemek gerekir.