Servikal Spondiloz (Boyun Omurgası Kireçlenmesi)

Boyun Omurgası Kireçlenmesi , boyun omurgası kireçlenmesi tedavisi , boyun ağrıları , boyun ağrıları akupunktur , boyun ağrıları fizik tedavi

Servikal Spondiloz (Boyun Omurgası Kireçlenmesi) Boyun, omurganın en hareketli buna karşılık en dayanıksız kısmıdır. Kafayı taşımak, kafayı hareket ettirmek, omuriliğin başlangı kısmını taşımak, görme ve işitmeye yardımcı olmak, beyni besleyen hata damarlara destek olmak, solunum ve yutma sistemine destek olmak gibi görevleri vardır. Boyun ağrısı insanın günlük hayatını oldukça olumsuz etkiler ve hayat kalitesini bozar.

Boyun ağrılarının en sık rastlana sebeplerinden birisi de boyun kireçlenmesidir. Belli bir yaşa ulaşıpta boyun omurgasında osteoartrit olmayan insan yok gibidir. Her boyun kireçlenmesinde ağrı olmayabilir. Bazen ağrı, bazen tutukluk, bazen herikisi birlikte, bazen de çok belirgin osteoartriti olduğu halde hiç bir şikayet olmayabilir. Servikal spondiloz (boyun kireçlenmesi), boyundaki omurların aralarında bulunan disklerin hasar görmesi ya da yıpranması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır, disk dejenerasyonu ile birlikte omur kenerlarında ostefit adını verdiğimiz çıkıntılar, arka tarafta bulunan faset eklemlerin yozlaşma ve yıpranmalar, disk yüksekliğindelki azalmaya başlı olarak bağlarda kıvrımlaşmalar ve kireçlenmeler görülür.

Bu değişiklikler omurilik kanalını ve yan kanalları daraltarak ve içinden geçen sinirleri sıkıştırarak, yumuşak dokuları ve sinirler üzerinde baskı oluşturur. Ağrı, tutuklu, hareket kısıtlılığı ve bir takım rusal belirtiler görülür.

Servikal spondiloz kimlerde görülür?

Servikal spondiloz (boyun kireçlenmesi), bazen yirmili yaşlarda bile görülen, yaş ilerledikçe sıklığı artan bir hastalıktır. Genellikle kırklı ve ellili yaşlarda çok daha sık görülür. Yaşlanma dışında; travmalar, düşmeler, geçirilmiş trafik kazaları, oturarak çalışma, stress, vibrasyona maruz kalma, genetic faktörler, oturarak uyuma, kötü yastık ve yatak koşulları, başüstü yapılan aktiviteler, obezite diğer önemli risk faktörleridir.

Servikal spondiloz (boyun kireçlenmesi) da şikayetler nelerdir?

  • Boyun, omuz, kol ağrıları. Bu ağrılar boynun hareket ettirilmesi, oturmakla, bir işe konsantre olmakla ve stresle artar. Hareket kesildiğinde ise azalır. Reflekslerde azalma görülebilir.
  • Aşırı klimatize ortamlar, cereyana maruz kalma ve stres ağrıyı artırır
  • Kol ve ellerde uyuşukluk, karıncalanma,
  • Omuz, kollarda ve ellerde güçsüzlük
  • Duyu kayıpları,(sinirlerdeki baskıya bağlı olarak)
  • Kulak çınlaması, baş dönmesi, görme keskinliğinde azalma,
  • Ağrılar baş, omuz ve sırt bölgesine kadar yayılabilir,
  • Anksiyete, depresyon, uykusuzluk gibi semptomlar görülür

Servikal spondiloz (boyun kireçlenmesi) tedavisi nasıl olmalıdır?

Servikal spondiloz (boyun kireçlenmesi) tespit edilen kişilere öncelikle konservatif tedavi olarak adlandırılan ameliyat dışı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.  Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar anti depresanlarla combine edilebilir. Kısa süreli korseler kullanılabilir.  Ancak korse kullanım süresinin uzaması kasları zayıflatacağından faydadan çok zarara sebep olmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri boyun çevresindeki kasları ve bağları güçlendirerek ağrının azalmasını ve eklem hareket açıklığının yeniden kazanılmasını sağlayabilir.

Boyun kaslarına İMS uygulamak paravertebral spazmı çözerek tedaviye katkıda bulunur. Servikal miyelopati bulguları varsa, şiddetli kök basıları varsa ve ameliyat dışı tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi müdahele düşünülebilir. Ameliyat sonrası rehabilitasyon programları ihmal edilmemelidir.

Amaç hastaya en uygun tedaviyi uygulayarak hayat kalitesini arttırmaktır. Fizik tedavi amacıyla tedavi edici sıcak, soğuk uygulamaları, elektroterapi, yüzeysel masajlarla kas spazmı giderilmeye çalışılır. Boyun kaslarını kuvvetlendirici ve duruş egzersizleri yaptırılır.

Boyun kireçlenmesinde sık kullanılan metodlardan biri de boyun traksiyonu adı verilen boynun çekilmesidir. Bu yöntemde, günde bir defa, 8-18 kiloluk bir ağırlıkla, boyun çekilmesi ve omurlar arasında bulunan sinirlere olan baskının azaltılması ve disk mesafesinin açılması amaçlanır. Spinal dekompresyon traksiyonın biraz daha gelişimiş uygulamasıdır. Paravertebral spazmı çözmek için İMS, ligament ve tendonların güçlendirilmesi için proloterapi, ağrı tedavisi için akupunktur çoğu hastada semptomların control edilmesini sağlar.

Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, kök basısı şiddetli ise kortizon enjeksiyonları, ağrı kronikse antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Etkisi tartışmalı olmakla birlikte b vitamin kompleksleri kullanılabilir. Nöropatik ağrı varsa buna yönelik ilaçlar kullanılabilir.

Ağrılar geçtikten sonar tekrarları en aza indirmek için de bazı tedbirler alınmalıdır. Uzun süre araç kullanmamak, uygun yastık kullanmak ve kullanılan yastığın boynu desteklemesi, yüz üstü yatmanın yasaklanması, uzun süre aynı pozisyonda kalmamak, oturarak uyumamak, güzenli ve yeterli uyumak, duruşa dikkat etmek, ince elişleri yapmamak, bilgisayar ve klavye başında daha az zaman geçirmek, stresten uzak durmak gibi,