Kötü Boyun Duruşu

boyun hastalıkları , kötü boyun duruşu , boyun duruşu nasıl olmalı , kötü boyun duruşu

Kötü Boyun Duruşu Başın bir inç (yaklaşık 2.5 cm) öne eğilmesi boyun omurlarına binen yükü bir kafa ağırlığında artırır. Yukardaki grafikte görüldüğü gibi kafanın üç inç kadar öne eğilmesi boyun kaslarına binen yükü altı kat kadar artırır. Boynun kötü duruşu başın öne doğru kaymasına sebep olur, bu duruma Forward Head Position (FHP) adı verilir, bu durum boyun, omuz, baş ve sırt gerginlikleri ve buna bağlı ağrıların en sık karşılaşılan sebebidir.

Bu durum uzun sureli oturmaya, klavyeli cihazlar kullanılmasına, akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların
kullanımına, uzun süreli araç kullanımlarına, uygun olmayan yastık ve yataklara, kazalara ve mesleki zorlanmalara bağlı olabilir.

Boyunun uzun süren duruş bozuklukları; kas zorlanmalarına, boyun omurları arasında bulunan diskleri fıtıklaşmalarına, yozlaşmalarına, kireçlenmelere, sinir sıkışmalarına, görsel ve estetik problemlere sebep olabilir. Boyun omurgasının sağlığının bozulması buradan geçen omuriliğe de zarar verebilir. Uyku hijyeni bozulabilir.

Boyun ve baş bölgesinde aşırı terlemeye, horlamaya sebep olabilir. Ayrıca bu hastalarda sürekli bir yorgunluk bitkinlik olabilir. Sağlıksız boyun omurgası ve FHP (başın öne eğik durması) sendromu fibromiyalji, çene eklemi ağrısı sendromu, miyofasial ağrı sendromlarına yolaçabilir.

Boyundaki duruş bozuklukları boyun omurgasını normal açılanmasını bozarak boyun düzleşmesi hatta boyun aksının ters dönmesine sebep olabilir. Bu durum; boyunda bulunan adale, ligament (bağ), kemik gibi sert ve yumuşak dokuları zorlayarak dejeneratif omurga hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur, bir anlamda omurganın daha erken yaşlanmasına ve kireçlenmesine sebep olur.

Kötü boyun duruşunun etkileri;

Kötü duruşun olumsuz etkileri sadece boyun ile sınırlı kalmaz. Bel ağrıları, başağrıları stresle ilgili semptomlar görülebilir. Kötü duruşun kendisi ve kötü duruşa sebep olan faktörler dirsekte ve el bileklerinde sinir sıkışmalarına ve diğer yumuşak doku bozukluklarına sebep olabilir. Kötü duruş solunumdan hormonal sisteme kadar birçok sistemde bozukluğa sebep olur. Omurga ağrıları, başağrıları, duygudurum bozuklukları, kan basıncı bozuklukları, akciğer kapasitesinde azalma, nabız değişiklikleri oldukça sık görülür.

Oldukça zor olmakla birlikte kötü boyun duruşunun restore edilmesi, boyun aksının kısmende olsa düzeltilmesi yukarda sayılan birçok semptomun tedavi edilmesinde boyun omurgasını yaşlanmasının yavaşlatılmasında anahtar rol oynar. Bu aksı düzeltmek için çoğu zaman bir çok tedavi yötemini birlikte uygulamak gerekir.

Başın öne doğru eğik durması disklere, omurga kaslarına, bu bölgede bulunan damarlara, spinal oluşumlara, sempatik sinir sistemine ağır baskılar oluşturur. Ayrıca bu hastalarda görme keskinliğinde azalma, kulak çınlamaları, baş dönmeleri görülebilir.

Kötü boyun duruşunun çözümleri

Tedaviye başlamak için yapılması gereken ilk şey farkındalığın oluşturulmasıdır. Hastaya genel olarak postürün ne demek olduğu, duruş bozukluğunun nelere sebep olabileceği anlatılmalıdır. Egzersiz çoğu zaman en önemli tedavi olmakla birlikte yeterli olmayabilir. Paravertebral kas spazmını çözmeye yönelik yöntemler, kaybolmuş boyun eğriliğini yeniden oluşturmak için özel aparatlar, özel korseleme yöntemleri gerekebilir.

Bazen problem sırttan kaynaklanabilir. Bu durumda özel sırt destekleri kullanmak gerekebilir. Mesleki zorlanmaları enaza indirmek için gerekirse
departman değiştirmek işyeri ve ofis modifikasyonları gerekebilir.