Boyun Kaynaklı Baş Ağrıları
İnsanların üçte biri baş ağrısı şikayetinden yakınır. Baş ağrılarının nadiren; tümör, beyin apsesi, travmalar veya damarsal bozukluklar gibi ciddi sorunlardan kaynaklandığı görülse de, genellikle migren ve boyun kaynaklı problemler baş ağrısına neden olur. Boyun kaslarındaki spazmlar, boyun fıtıkları, kireçlenmeler ve omurlardaki bozukluklar baş ağrılarının en yaygın nedenleridir.
Baş ağrılarının büyük çoğunluğu, boyundaki yumuşak doku bozuklukları (kas, tendon, fasia, ligament), boyun omurlarındaki sorunlar (fıtık, kayma, kireçlenme, düzleşme) veya duygusal gerginliklerden kaynaklanır. Örneğin ruhsal gerginlik, boyunda kas spazmı yaparak fıtık veya kireçlenme gibi daha ciddi problemlere yol açabilir.
Boyun Sinirlerinin Etkisi
Boyundan çıkan ilk üç sinir, kafa derisi ve yüz bölgesine yakın kaslara bağlantı sağlar. Bu sinirler arasındaki bağlantılar nedeniyle boyundaki ağrılar genellikle baş ağrısı, yüz ağrısı veya çene eklemi ağrısıyla ilişkilidir. Duygusal gerginlikler, boyun çevresindeki kaslarda sertleşmelere ve uzun süreli ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar; baş, boyun, omuz, kollar ve sırt gibi bölgelerde görülebilir.
Baş Ağrısının Tipik Özellikleri
Ağrı genellikle boynun üst tarafında başlar, omuz başlarına, çene ve alın bölgesine yayılabilir. Ensede, şakaklarda, alında veya göz kürelerinin arkasında hissedilebilir. Ağrı; tek taraflı veya çift taraflı olabilir ve boynun uzun süre eğik kalması (bilgisayar kullanımı, el işi, yazı yazma) ile artar. Dinlenme, sıcak uygulama veya masaj ağrıyı hafifletebilir.
Boyun Kaynaklı Baş Ağrılarında Yapılması Gerekenler
Duruşa Dikkat
- Sırt düz tutulmalı, omuzlar gevşek olmalı.
- Baş, gövdenin tam üzerinde olmalı; çene geriye çekilmeli.
- Boyun uzun ve simetrik tutulmalı, gevşek olmalıdır.
Çalışma Pozisyonu
- Baş öne eğik şekilde çalışılmamalıdır.
- Çalışma pozisyonu sık sık değiştirilmelidir.
- Çalışma ortamı ergonomik kurallara uygun hale getirilmelidir.
Egzersiz
- Boyun eklemleri ve kaslarını güçlendirecek egzersizler yapılmalıdır.
Gevşeme
- Boyun, omuz ve çene kasları düzenli aralıklarla gevşetilmelidir.
Uyku
- Ortopedik yastıklar kullanılmalı.
- Düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır.
Seyahat
- Uzun seyahatlerde ara verilerek boyun egzersizleri yapılmalı.
- Boyun yastığı kullanılmalıdır.
Boyun Kaynaklı Baş Ağrılarında Tedavi
Boyun kaynaklı baş ağrılarında düzenli olarak boyun egzersizleri yapılmalıdır. Ağrı kesici ve kas gevşeticiler sınırlı fayda sağlar. Antidepresanlar ve anksiyolitikler kısmen etkili olabilir. İyi bir uyku, dinlenme ve çalışma düzeni büyük fayda sağlar. Fizik tedavi uygulamaları da oldukça etkilidir.
En etkili tedavi yöntemlerinden biri İMS uygulamalarıdır. Genellikle ilk seanstan itibaren olumlu sonuçlar alınmaya başlanır. 6-8 seans çoğu hasta için yeterlidir. Servikal vertebradaki sorunlar için theraflex spinal refleks tedavisi gibi yöntemler de kullanılabilir.
Boyun kaynaklı baş ağrıları ve diğer sorunlarınız için Kadıköy Ağrı Merkezi olarak uzman kadromuzla hizmetinizdeyiz. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarımızla sağlığınızı destekliyoruz. Daha fazla bilgi ve randevu için web sitemizi ziyaret edin veya 90 530 343 7499 numaralı telefondan bize ulaşın. Turan Uslu’dan randevu alarak yaşam kalitenizi artırın!