Proloterapi Nedir
Proloterapi Nedir, Proloterapi ABD’de 60-70 yıldır,gelişmiş ülkelerin çoğunda da uzun yıllardan beri kullanılan özellikle kas-iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde başarılı bir ağrı tedavisi yöntemidir. Proliferatif olarak adlandırılan hücre ve doku yenileyici ve irritan solisyonların vücuda enjekte edilmesi bu tedavi yönteminin esasını oluşturur.
Enjekte edilen proliferatif maddeler eklemde, tendonların kaslarla birleşme noktalarında ve tendonların kemiğe yapışma yerlerinde, mikropsuz inflamatuar bir süreç başlatır,vücut bölgeye kan ve besin desteğini artırır,bunun sonucunda da doku onarımı gerçekleşir.
Proloterapi ;vücudun kendi kendisini iyileştirme mekanizmasını devreye sokarak tedavi eder.Bağ doku ve kıkırdaklarda yenilenme meydana gelir. Bunu takiben eklem, tendon ve kas ağrıları da kaybolur. Terapi hasarlı alandaki doku büyümesini artırmayı amaçladığı için, proloterapi kelimesi proliferasyonun (çoğalma, artış) kısaltılmışı olan “prolo” sözcüğünden türetilmiştir.
Vücudun herhangi bir yerindeki yırtılmış ya da hasar görmüş bağ dokular ve eklem ağrıları, bel fıtığı, diz burkulma veya zorlanması. diz çapraz bağ yaralanmaları,boyundan kaynaklanan baş ağrıları,sırt ve boyun-bel ağrısı, kaburga kırıkları ağrısı, eklemler veya omurga cerrahisi sonrasında devam eden ağrılar, omuz ağrıları ve tendon zedelenmeleri,diz kireçlenmesi (artroz) gibi rahatsızlıklarda proloterapi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Proloterapi diğer pek çok ağrı tedavisi yönteminde olduğu gibi hastalığın nedenini baskılayan değil,ağrıların nedenini tamir eden bir tedavi türüdür.
Proloterapi aşağıda belirtilen hastalıkların tedavisinde kullanılır:
- Baş ağrıları,
- Bel ağrıları(bel fıtığı, kireçlenme, operasyon sonrası),
- Boyun ağrıları (boyun fıtığı, kireçlenme, operasyon sonrası),
- Sırt ağrıları (fıtık, kireçlenme, operasyon sonrası),
- Omurgada, göğüs kafesinde ve kaburgalarda geçmeyen kas ve ligament ağrıları,
- Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı (laksite),
- Tendinit ve ligamentit (Tendon ve ligamentlerde iyileşmeyen kronik ağrılar),
- Bursit (eklem ve tendonların kayganlığını sağlayan sıvı üreten organlarda inflamasyon),
- Artroz (eklem kireçlenmeleri, aşınma ve eskimeler),
- Kas ve tendonların tekrarlayan şişmeler ve ağrılar sonucu işlev yapamadıkları rahatsızlıklar,
- Topuk dikeni ve plantar fasiit,
- Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar,
- Koksigodinia (Kuyruk sokumu ağrısı),
- Skolyoz (skolyozda bilinenin aksine ligament inbalansı çok önemli bir sebeptir),
- Osteitis pubis,
- Diz ağrıları (kondromalazi, diz kireçlenmesi, menisküs, ligament hasarı),
- Tenisçi ve golfçü dirseği (epikondilit),
- Morton nöroması,
- Spondilolistezis (bel kayması),
- Karpal Tünel Sendromu,
- Avasküler nekrozlar (kemik dokusunun yetersiz kanlanması nedeniyle nekroze olması),
- Donuk omuz,
- İmpingement sendromu.
Hasta sabırlı olup doktor tavsiyelerine uyduğu takdirde proloterapi ile tedavi başarı oranı; %70-80 dir. Bu oran, bel fıtığı, diz kireçlenmesi vs. gibi kronik, tedavisi zor ve ağır hastalıklar göz önüne alındığında oldukça iyi sayılır. Proloterapi diğer bazı tedavi yöntemleriyle kombine edilebilir.Kan dolaşımını artıran her yöntem proloterapinin etkinliğini artırır.Kuru iğne tedavisi ve nöral proloterapi ile kombine ederek proloterapi uyguladığımız hastalarımız vardır.
NÖRAL PROLOTERAPİ
Nöral Proloterapi; nöropatik kaynaklı ağrıların tedavisi için geliştirilmiş yeni bir rejeneratif tıp yöntemidir. Nöral proloterapi bir çok kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılarda, nöropatik ağrılarda ve farklı ağrı sendromlarının tedavisinde kullanılır.
Nöral prolotarapi le geleneksel proloterapi arasında bazı farklar ve benzerlikler vardır. Her ikisinde de amaç; doku iyileşmesi, ağrının giderilmesi ve eklem fonksiyonlarının restore edilmesidir. Ancak kullanılan dextroz (şekerli serum) çözeltisinin yoğunluğu ve enjeksiyon teknikleri farklıdır, Geleneksel proloterapide daha yoğun dextroz çözeltisi daha derin dokular olan tendon, ligamentlerin kemiğe yapışma yerlerine ve periost gibi dokulara enjekte edilir. Nöral proloterapide daha az yoğun çözeltiler, ciltaltında bulunan sinirlerin çıkış yerlerine enjekte edilir. Geleneksel proloterapide tendon ve ligamenlere yapılan enjeksiyon bu dokularda bir enflamasyon yaparak bu dokuların sertleşmesineni ve güçlenmesini sağlar, nöral proloterapide ise daha yüzeysel yapılan enjeksiyonlar nöronal enflamasyonu tedavi ederek ağrıyı giderir. Geleneksel prolotarapi daha ağrılı ve invazif bir yöntemdir.