Plantar Pasiit İçin Kuru İğne Tedavisi
Plantar Pasiit İçin Kuru İğne Tedavisi Ayak ağrısı toplumun %10-20 sini etkileyen çok yaygın bir şikayettir. Tüm spor yaralanmalarını n % 25 kadarını topukla ilgili ayak ağrıları oluşturur. Sağlıklsız ayakkabılar, ayağın aşırı içe dönük olması, düztabanlık, aşırı kilo, gergin baldır kasları, ağırlık kaldırma, uygun olmayan zeminlerde koşma ve yürüme en sık rastlan sebeplerdir.
Ağrı ile ilgilenen kliniklere en sık başvuru sebeplerinden biri topuk ağrılarıdır.
Topuk ağrıların en sık rastlan sebebi plantar fasiittir.(ayak tabanındaki fasianın yangısı). Her yaş ve cinsiyette görülmekle birlikte 40-70 arası erkeklerde daha sık görülür. Topuk altında bulunan topuk dikeni plantar fasiitin en sık karşılaşılan sebebi olarak düşünülse de topuk altında kemik çıkıntısı olan bir çok insanda hiçbir ağrı yoktur.
Plantar fasiitin Tedavisi Nasıl Yapılır
- Germe egzersizler
- Masaj ve manuel tedaviler
- Eklem mobilizasyonu
- Buz
- Ayakkabı modifikasyonları
- Ortezler
- Kortizon enjeksiyonları
- NSAI ilaçlar (antiromatizmal ilaçlar)
- Proloterapi
- PRP enjeksiyonları
- Bandajlama
Ayak tabanında bulunan quadratus planteaya uygulanacak İMS tedavisi en iyi tedavi alternatiflerin biridir. Plantar fasiitli hastalarda genellikle bu adalede kas kısalması ve spazm vardır. Biraz ağrılı olmakla birlikte seanslar halinde bu kasa yapılacak iğneleme tedavisi çoğu hastada oldukça iyi sonuçlar verir.
Tedavi kısa süreli, yüz güldürücü ve yen etkisi azdır. Diğer vücut kısımlarına yapılan İMS tedavisinden biraz ağrılı ve zahmetlidir. Ayak tabanını sert olması iğnelemeyi zorlaştırabilir. Quadratus plantea ile birlikte gastrocnemiusun lateral başı, soleus ve proksimal peroneus longus
iğnelenirse daha iyi sonuç alınır
Kuru İğne Tedavisinin (İMS) Yan Etkileri ?
İMS ya da kuru iğne tedavisi genellikle çok iyi tolere edilir. İğnenin batırıldığı yerde çok çabuk geçen ve ilaç kullanmayı gerektirmeyen bir ağrı olabilir. Çok nadiren pnömotoraks gelişebilir. Aspirin ve diğer pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlarda cilt altı kanamaları olabilir, ancak genellikle tedaviyi sonlandırmayı gerektirmez. İMS tedavisinin en ciddi yan etkisi pnömötorakstır ve acilen tedavi edilmelidir. Çok nadiren boyun bölgesine uygulanan tedavilerde tansiyon düşüklükleri olabilir. Birkaç dakikalık dinlenme ile geçer.
Kuru İğne Tedavisi (İMS) Başka Nerelerde Kullanılır ?
İMS nin ağrılı sendromların dışında da birçok kullanım alanı vardır. İMS çilt kırışıklıkları ve ciltte oluşmuş mikro çukurlukların tedavisinde kullanılabilir. Hemiplejik hastaların omuz ve kalça sendromlarının tedavisinde rehabilitasyona olumlu katkısı olur. Nöropatilerin tedavisinde kısmen etkilidir. Eklem kontraktürlerinin tedavisinde, eklem hareket açıklığının artmasına yardımcı olur.
Siz de fikrinizi belirtin