Kuru İğne Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kuru İğne Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ? Merak Ettikleriniz ?
İMS BİR AKUPUNKTUR YÖNTEMİ MİDİR?KURU İĞNE TEDAVİSİ İLE AKUPUNKTUR YÖNTEMİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
İMS ya da kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir
Akupunkturda vücutta meridyenler ve meridyenlerle ilişkili noktalar vardır. İğne bu noktalara uygulanır ve 20 dakika kadar kalır.
İMS tedavisinde normal fizik muayene ve bu muayenenin sonucunda yapılan teşhis önemlidir. İMS de iğnenin batırılacağı yer nöroanatomik teoriye göredir. Örneğin kola vuran ağrıda, bu ağrıyı oluşturan sinirin sıkıştığı alanı genişletmek için sinir kökü çevresindeki kaslara (kısalmış boyun kasları) tedavi uygulanır. Spinal refleksler ve golgi tendon organı yoluyla kasın gevşemesi sağlanır. Bu şekilde kas uzar, daha canlı, esnek bir hal alır, kas kuvveti artar. İMS kas iskelet sistemi ağrılarının tedavilerinde akupunkturdan çok daha etkilidir.
IMS de kasılmış ve kısalmış kasa bir iğne batırılarak bu spazm çözülmeye çalışılır. Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış kas demetleri olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekir.
Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir. Ancak fibrotik kaslarda olumlu sonuç her zaman mümkün değildir.
İMS BİLİMSEL OLARAK İSPATLANMIŞ BİR TEDAVİ MİDİR?
Evet. Bu konuda yapılmış pek çok bilimsel çalışma vardır. Kasılmış kaslar ve tetik noktalarla ilgili pek çok tedavi metodu vardır.;bunlar özel solüsyon enjeksiyonları, steroid enjeksiyonları, bazı vitaminler, botoks, lidokain, histamin vs. ve bunların çoğunun az veya çok yan etkisi vardır, ama bir kısmının ciddi yan etkileri de vardır ve tedavi edici etkinlikleri daha kısa sürelidir. Biz de zaman zaman diğer tedavileri kullanmakla birlikte, daha çok güvendiğimiz ve yan etkisi daha az olan İMS (kuru iğne) yöntemini tercih ediyoruz.
İMS AĞRILI BİR YÖNTEM MİDİR?
Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler normal enjeksiyonda kullanılan mandrenli iğneler gibi değildir; son derece incedir. Deriyi geçerken acıyı en aza indirmek için bir kılavuz kullanılarak iğnenin hızlı batması sağlanabilir. Ayak tabanı, el gibi küçük kasların bulunduğu bölgelerde ağrı mümkündür, ancak diğer kaslara yapılan stimülasyonlar genellikle iyi tolere edilir. Eğer kaslar normalse genellikle ağrı duyulmaz. Kas süpersensitif, aşırı kısalmışsa yani ciddi olarak problemli ise bir miktar ağrı duyulabilir. İğne ilk batırıldığında spazmlı kas tarafında sıkıca kavranır ve bu esnada özel bir ağrı duyulur. Kas kendini bırakınca ciddi bir rahatlama olur. Bazı hastalar ilk birkaç seansta uzun süren ağrılardan bahsederler, seans süresi arttıkça bu ağrılar kaybolur.
İMS HANGİ SIKLIKTA VE KAÇ SEANS UYGULANMAKTADIR?
İMS yani kuru iğne tedavisinde seanslar hastalığa ve hastanın gidip gelme imkânına göre belirlenir. Haftada 1 veya 2 seans uygulamak en uygun olanıdır. Daha önce geçirilmiş bir cerrahi müdahale varsa yada ağrı çok kronikse seans araları daha sık ve seans sayısı fazla tutulmalıdır. İyileşmenin hızı hastalığın kronikliğine, yaygınlığına, ağrının şiddetine, daha önce operasyon geçirip geçirmemesine, nöropati olup olmamasına göre değişir. Seans sayısı 6-10 arasında değişmelidir. Bazen bu süre 15 seansa kadar çıkabilir. Hastalığın geçici alevlenmelerinde tek seanslık bir tekrar yeterli olabilir.
KURU İĞNELEME TEDAVİSİ DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ İLE KOMBİNE EDİLİRMİ?
İMS; tek başına bir çok ağrılı hastalığı tedavi etmede yeterlidir. İMS; ilaç tedavisi, fizik tedavi, kaplıca tedavileri, kinezyoterapi (hastalıkların egzersizle tedavisi),proloterapi gibi tedavi metodları ile kombine edilebilir.
INTRAMUSCULAR STIMULATION (IMS) OLARAK TÜM DÜNYADA BİLİNEN KURU İĞNE TEDAVİSİ YÖNTEMİNİ KİM BULMUŞTUR?
IMS; Kanada’da yaşayan Malezya asıllı Dr. Gunn tarafından geliştirilmiş bir ağrı tedavi metodudur. (About Dr.Chan Gunn) Prof.Dr.Turan Uslu IMS (Kuru İğne Tedavisi) yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan kişidir ve bu konuda çeşitli eğitimler vererek ilgili bir çok sağlık personelinin yetişmesine katkıda bulunmuştur.
KURU İĞNE TEDAVİSİ YÖNTEMİNE CEVAP VEREN HASTALIKLAR VE AĞRILAR NELERDİR?Devamı..
İMS (KURU İĞNE) TEKNİĞİ BAŞKA NERELERDE KULLANILIR?
Kuru iğne tedavisi (intramüsküler stimülasyon-İMS) nin ağrılı sendromların dışında da birçok kullanım alanı vardır. İMS çilt kırışıklıkları ve ciltte oluşmuş mikro çukurlukların tedavisinde kullanılabilir.
Hemiplejik hastaların omuz ve kalça sendromlarının tedavisinde rehabilitasyona olumlu katkısı olur.
Nöropatilerin tedavisinde kısmen etkilidir.
Eklem kontraktürlerinin tedavisinde, eklem hareket açıklığının artmasına yardımcı olur.
İMS NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
İMS ya da kuru iğne tedavisi genellikle çok iyi tolere edilir. İğnenin batırıldığı yerde çok çabuk geçen ve ilaç kullanmayı gerektirmeyen bir ağrı olabilir. Çok nadiren pnömotoraks gelişebilir. Aspirin ve diğer pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlarda cilt altı kanamaları olabilir, ancak genellikle tedaviyi sonlandırmayı gerektirmez. İMS tedavisinin en ciddi yan etkisi pnömötorakstır ve acilen tedavi edilmelidir. Çok nadiren boyun bölgesine uygulanan tedavilerde tansiyon düşüklükleri olabilir. Birkaç dakikalık dinlenme ile geçer.
KURU İĞNE TEDAVİSİ SEANS ÜCRETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?
Doktorunuz ya da ilgili sağlık kurumu ile iletişime geçerek kuru iğne tedavisi fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.İlgili kanun ve yönetmelikler gereği sitede kuru iğne tedavisi seans ücreti bilgisi yayınlamıyoruz.
Siz de fikrinizi belirtin