Ayak Ucunda Yürüme
Çocuklar ilk adımlarını genellikle 10-18 aylıkken öğrenirler. Ayak ucunda başparmağa basarak yürümek bu yaşlarda normaldir. Fakat 18 ayın üzerinde normal kabul edilmez ve sebebi araştırılmalıdır. Ayak ucunda yürümek kas, sinir veya kemik bozukluğuna bağlı olarak gelişebilir. 18 ay üzerinde ayak ucunda yürüyenlerde mutlaka bir hastalık vardır demek yanlıştır sadece bu ihtimale karşı araştırılmalıdır.
1. Cerebral Paralizi: Doğum sırasında beyinin oksijensiz kalmasına bağlı gelişen bir hastalıktır. Kaslar spastiktir. Özellikle bacak arkasındaki kaslarda kısalma ve buna bağlı topukta yükselme vardır. Ayak ucu yere dönüktür. Erken dönemde kasları germe egzersizi ve ayağı uygun pozisyonda tutan cihazlar kullanılır. Kas kısalığının egzersizle düzeltilemediği durumlarda cerrahi olarak tendonun uzatılması gereklidir.
2. Topuk Tendonunun Doğumsal Kısalığı: Diğer kaslarda problem yoktur. Sadece bacak arkasındaki kaslarda kısalık vardır.
3. Artrogyripozis: Doğumsal bir bozukluktur. Bütün eklemler etkilenmiştir.
4. Alışkanlık: Hiçbir problem olmamasına karşılık çocuk ayak ucunda yürümeye devam eder. Normal yürümesi söylendiğinde yürüyebilir fakat dikkat etmediğinde ayak ucunda yürür. Kaslar normaldir. Genellikle kendiliğinden düzelir. Düzelmeyen çocuklarda düz yürümeyi sağlayan ayakkabı içine yerleştirilen cihazlar kullanılabilir. Genellikle 5-6 ayda normale döner.
Siz de fikrinizi belirtin