Kas Kasılması veya Kas Spazmı Ağrıya Nasıl Sebep Olur ?
Kas Kasılması Mesela; boyun ve beldeki paravertebral (omur çevresi) kaslardaki spazmdan (kasılma) dolayı, disk aralığı daralır, disk sıkışarak balonlaşır ve fıtıklaşır. Paravertebral (omur çevresi) kaslar kasıldıkça ve kısaldıkça omurganın arka tarafında bulunan faset eklemleri de sıkışarak yıpranır ve yozlaşır. Sonuçta sinirlerin omuriliği terk ettiği nöral foramen adını verdiğimiz kanallar sinirlere baskı oluşturacak kadar daralır ve sinir kökünü sıkıştırarak boyundan başa ve omuzlara kollara yayılan bir ağrı; belde bacağa vuran bir ağrı oluşturur.
Kısalmış kas sendromunun ağrıya yol açmasının birçok mekanizması vardır. Tendonlardaki gerilme ağrı reseptörlerini uyarır, kas içindeki damarlar sıkışır ve kas mikrosirkülasyonu (dolaşım) bozulur, kasta metabolitler (atılması gereken maddeler) birikir, eklemlerdeki hareket açıklığı azalır, hareketin azalması, spazmın daha da artmasına, kalıcı eklem kontraktürlerine, buradan geçen sinirleri sıkışmasına, anksiyete ve depresyona sebep olur.
Kasılmış ve kısalmış kaslar kas iskelet sisteminin istenilen esnekliğine izin vermediği için vücudun diğer anatomik bölgeleri de etkilenir. Örneğin boynu ağrıyan bir insanın bir süre sonra çene eklemleri ve sırtı da ağrımaya başlar. Bu ağrıların bir kısmı birincil patolojiye bağlı olsa da, bir kısmı da boyun bölgesindeki hareket kısıtlılığının sırt omurları ve çene ekleminin sağlıklı çalışmasın engellemesine bağlıdır.
Bir dokuya oksijen gitmemesi (hipoksi) nerede olursa olsun şiddetli ağrı ile sonuçlanır (kalp krizindeki göğüs ağrısı gibi). Kısalmış kaslar tendonları gererek yapıştıkları kemiklerde entesopatik (tendonun yapışma yerinde yıpranma ve yozlaşmalar) değişikliklere yol açar. Sonuçta osteoartritin (kireçlenme) başlamasına ya da ilerlemesine yol açar. İMS tüm bu olumsuzlukları geriye çevirebilir.
Leave A Comment