Lateral Epkondilit (Tenisçi Dirseği)
Tenisçi dirseği nedir?
Tenisçi dirseği dirsek ekleminin dış tarafında bulunan kemik çıkıntının (epikondil) hassas ve ağrılı olduğu bir yumuşak doku romatizmasıdır. Dirsek eklemi kol ve ön kol kemikleri tarafından oluşturulur ve kol kemiğinin alt ve üst yüzeyinde bulunan iki kemik çıkıntıya “epikondil” denmektedir. Bu kemik çıkıntılara ön kol ve el bileğinin hareketlerini yaptıran önemli kasların tendonları (kirişleri) yapışmaktadır.
Tenisçi dirseği nasıl oluşur?
Ön kolda bulunan el ve el bileği hareketlerinden sorumlu olan kasların aşırı kullanımı bu soruna sebep olmaktadır. Kasların aşırı kullanımı sonucu tendonların aracılığıyla yapışma yeri olan dış taraftaki kemik çıkıntıya ileri derecede bir yük biner. Sonuç olarak tendonda dejeneratif bir reaksiyon gelişir ve tekrarlayan küçük yırtıklara bağlı olarak ağrı başlar. Tenisçi dirseğine yol açan spor branşları arasında tenis, masa tenisi, badminton gibi raket sporları bulunmaktadır. Ancak tenisçi dirseği sadece tenisçilerde görülmez. Ev hanımlarında, klavyeli cihaz kullananlarda, market çalışanlarında vs. sık görülür, bu hastalık hemen hemen herkeste görülebilir.
Tenisçi dirseğinde şikâyetler nelerdir?
Tenisçi dirseğinin en yaygın şikâyetleri arasında;
- Dirsek ekleminin dış tarafında ağrı ve basmakla hassasiyet.
- El ve el bileğinin hareketi ile dirseğin dış yanında ağrı olması.
- Ağır bir cisim kaldırmaya çalışıldığında artan ağrı
- Yumruk yapılmaya, bir cisim kavranmaya ya da kapı kolu çevirmeye çalışıldığında ağrının artması hatta bazen tokalaşma bile ağrı sebebi olabilir.
- Tenis sırasında raket ile ”backhand” vuruşu yapıldığında dirsek dış tarafında ağrı, zaman zaman dirsek dış taraftan ön kola kadar yayılabilen ağrı.
Nasıl teşhis edilir?
Ağrıya sebep olan fiziksel aktiviteler ayrıntılı olarak sorgulanmalıdır. Bunun yanında ağrılı olan bölgeler saptanacak ve dirsek ekleminin dışını yapışan ve el, el bileğini hareket ettiren kaslara yönelik kasılma ve germe yaptırılarak, teşhis doğrulanmaya çalışılmalıdır. Özellikle direnci karşı yaptırılacak ekstansiyon ağrıyı ortaya çıkarır. Bazı durumlarda gerek görülürse röntgen, ultrason ya da MR tetkiki istenebilir.
Tedavisi nasıldır?
- İlk aşamadaki tedavi şu şekildedir;
- Ağrıda azalma oluncaya kadar 2-3 gün süre ile 2-3 saat ara ile 15-20 dakika soğuk ve/veya 5-10 dakika buz masajı uygulanmaktadır.
- Ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Geçici bir süre tenisçi dirseğine yönelik, ilgili kas ve tendona baskı uygulayan bir dirseklik kullanılabilir.
- Germe ve kuvvetlendirme egzersizleri işe yarayabilir.
- İlk aşamadaki ağrı azaldıktan ve iyileşme süresi başladıktan sonra dirsek eklemi zorlayacak tekrarlayıcı aktivitelerden kaçınmalı ve sportif aktivitenizi bu yönde dirsekteki ağrıyı arttırmayan bir spor aktivitesi ile değiştirin. Örnek olarak iyileşme döneminde tenis oynamak yerine koşu yapabilirsiniz. Bu size ayrıca dayanıklılıkapasitenizin devam ettirilmesi bakımından da faydalı olacaktır. Raket kullanacaksanız daha kalın saplı raketler kullanın. En iyisi tam bir iyileşme oluncaya kadar raket sporlarından ve el bileği-dirsek kaslarını zorlayacak işlerden uzak durmaktır. Eğer istirahat, buz uygulaması, ağrı kesici ilaçlar ve dirseklik kullanımı şikayetlerinizde azalmaya yol açmaz ise yüzeysel sıcak, elektroterapi ve ultrason uygulamasını içeren bir fizyoterapi uygulaması da yapılabilir. Bunun dışında dirsekteki iltihabı reaksiyonu azaltabilmek için dirsek ekleminin dışında bulunan kemik çıkıntı etrafına steroid enjeksiyonu da yapılabilir. Çok ileri durumlarda cerrahi uygulama yapılabilir.
Spor ve iş aktivitelerine ne zaman dönülebilir?
Raket kullanımı ve bilek ve dirsek eklemlerinizi zorlayacak aktiviteleri yaptığınızda ağrı ve hareket kısıtlılığı duymuyorsanız normal iş ve spor aktivitelerine dönebilirsiniz.
Tenisçi dirseğini nasıl önleyebilirim?
- Spor aktivitesi sırasında ilgili sporun gerektirdiği doğru teknik beceriyi göstermeye çalışın. Bunu dışında örnek olarak tenis oynarken raket ile topa vuruşunuzun doğru şekilde olduğuna emin olun ve kişisel özelliklerinize (raket ağırlığı, sapının çapı, kordaj gerginliği gibi) uygun doğru raketi satın almaya dikkat edin.
- Tenis oynamadan ya da dirsek eklemini ilgilendiren aktivitelerden (musluk açma, tornavida, klavye kullanma) önce iyi ısının.
- Egzersizden önce ya da sonra dirsek ve el bileği kaslarınıza yönelik germe egzersizleri yapın.
- Spordan yada dirseğinizi zorlayan aktivitelerden sonra dirsek ekleminize 15-20 dakika soğuk uygulayın.