Eğimli Yatak Tedavisi

Eğimli Yatak Tedavisi , Uyku vücudu iyileştiren bir eylemdir. Birçok organ ve sistemin detoksifikasyonu ve onarımı uyku esnasında gerçekleşir. Ancak düz bir yatakta uyumak bu iyileşmenin gerçekleşmesi için en iyi pozisyon değildir. Eğimli Yatak Terapisi olarak da bilinen yatağın başının 15 cm kadar yükseltilmesi sırt ağrısı, sindirim sorunları ve uyku apnesi gibi birçok sağlık sorununun çözülmesine yardımcı olabilir.

 Eğimli yatak terapisi aşağıdaki konularda size yardımcı olur.

  • Uyuma güçlüğü çekiyor musunuz?
  • Geceleri ağrı ve sızı çekiyor musunuz?
  • Mide asidinden dolayı yanma hissediyor musunuz?
  • Bir kamyona çarpmış gibi kendinizi yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz?
  • Genel sağlık ve iyilik durumunuzda bir kötüleşme var mı?
  • Fiziksel performansınızda bir azalma var mı?
  • Sabah kalktığınızda göz kapaklarınızda bir şişlik var mı?
  • Yatakta üşüme sorununuz var mı?
  • Eller ve ayaklarda üşüme var mı?
  • Sürekli tuvalete gitmek için uyanıyor musunuz?
  • Yüksek sesle horlama var mı?
  • Lenf bezlerinde şişme var mı?
  • Geceleri idrara kalkma
  • Sinüsleriniz tıkalı mı?
  • Geceleri öksürük şikayetiniz var mı?
  • Kabızlık var mı?
  • Dolaşım zayıflığı var mı?
  • Kısırlık sorunları var mı?

Son yıllarda, uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ilgili farkındalık seviyesi  artırmıştır. Araştırmalar, oturmanın sağlık üzerinde sigara kadar olumsuz etkisinin olduğunu göstermektedir. NASA bilim adamı Dr. Joan Vernikos, aşırı oturmanın astronotların insan vücudundaki azalmış yer çekim kuvveti nedeniyle uzayda yaşadığı aynı sorunlara neden olduğunu göstermiştir. Yer çekimindeki eksiklik, omurganın, kasların ve bağ dokusunun fiziksel dejenerasyonunun yanı sıra obezite ve erken ölümlere neden olmaktadır.  Ancak, çoğu insan, düz bir yüzey üzerinde uyurken de, uzayda oturma veya ağırlıksızlık gibi olumsuz etkilere sahip olduğunun farkında değildir. Araştırmalar; düz bir yüzey üzerinde uyumanın uyku kalitesinin azalmasına, migrene, Alzheimer hastalığına, glokoma, uyku apnesine, felçlere ve erektil disfonksiyona neden olabileceğini göstermiştir.

İnsanların düz bir yüzeye sahip bir yatakta yatma nedenlerinin arkasında gerçek bir sebep ya da mantık yoktur. Çoğu memeliler eğer yapabilirlerse başlarını yukarda tutarak uyurlar. Eski Mısır krallarının mezarlarında bulunan yataklar neredeyse her zaman 5 derecelik bir eğime sahip idi.

Eğimli yatak terapisi

Yerçekiminin etkinliğinin artmış olduğu eğimli yatakta yatarak uyumak tam olarak ne anlama geliyor. Düz bir yüzey üzerinde uyumak yerine,  3,5 ila 5 derece hafif bir eğimde uyumak sağlık için çok faydalıdır. Eğimli yatak tedavisinin temel faydası, kan ve lenf dolaşımının iyileştirilmesidir. Eğimli yatakta uyku uyunulduğu  zaman, beyindeki toksik maddeler kolayca uzaklaştırılır.

Derin uykuda beyin küçülür ve beyin omurilik sıvısı ile yıkanır ve beyindeki toksik atklar perifik lenfe hareket eder. Uyku yüzeyinize beş derecelik bir eğim ekleyerek,  beyindeki toksik maddelerin eliminasyonuna katkıda bulunabilirsiniz. Bu şekilde uyumak ağır metalleri, patojenleri ve diğer zararlı maddeleri beyinden detoksifiye etmeye yardımcı olur. Kronik Serebrospinal Venöz Yetmezlik (CCSVI) denen bir durum kronik hastalıklarda çok yaygındır. Kronik Serebrospinal Venöz Yetmezlik (CCSVI), beyinden kan ve lenf atılmasını engeller. CCSVI’nin düz uzanırken daha da kötüleştiği bilinen bir gerçektir.

Yerçekiminin daha etkili olduğu eğimli yatakta uyumanın da vücut üzerinde çok sayıda olumlu etkisi vardır. Hafif eğim, vücudun üzerindeki yerçekimi kuvvetinin olumlu etkilerini artırıcı, omuriliği düzleştirmek, kasları, fasiyaları, bağları ve tendonları güçlendirmek için yeterlidir. Eğimli yatakta uyumak, yaşlanmayla ilişkili omurga ve bağ dokusunun dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda kifoz, lordoz ve skolyoz gibi kötü postüral durumların yanı sıra huzursuz bacak sendromunun (RLS) semptomlarını da azaltabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer batılı ülkelerde, uykuda solunum bozukluğu çok yaygındır. Horlama ve obstrüktif uyku apnesi, uyku sırasında oksijen eksikliği nedeniyle birçok hastalık için önemli risk faktörleridir. Eğimli yatakta uyumak, hava yolunu açmaya, horlamayı hafifletmeye ve beyine giden oksijeni artırmaya yardımcı olur. Yerçekiminin etkisiyle asit reflü ve mide ekşimesini azalır.

Çalışmalar, 3.5 ile 5 derece arasında eğimin uyku için ideal olduğunu göstermiştir. Sadece ayarlanabilir bir karyola ile yatağın başının kaldırılması işe yaramaz, tüm yatağın eğimli olması gerekir. Standart boy yatak için bu, yatağın başına 6 inç (15 cm) yüksekliğinde bir yükseklik ilave etmektir. Yatak iskeletinin ortasına 3 inç destek eklemek gerekebilir.