Popliteal Bursitler Nedir?
Popliteal bursitler, dizin posteromedial yüzünde kas ve tendonlarla ilişkili bulunan 6 adet bursadan kaynaklanan sorunlardır. Bu bursaların arasında ya da bursa ile diz eklemi arasında bağlantılar sık görülür. Popliteal bursaların en önemlisi, gastroknemius kasının medial başı ile semimembranosus tendonu arasında yer alan semimembranosus bursasıdır. İltihaplanma durumunda dizin arka kısmında, femurun medial kondiline yakın yumuşak bir şişlik hissedilir. Çoğu durumda tedavi gerekmez.
Popliteal Kistlerin Görülme Sıklığı
Popliteal kistler her yaşta görülebilir. Çocuklarda genellikle ağrısız bir şekilde popliteal bölgede şişlik olarak ortaya çıkar ve çoğu zaman cerrahi müdahale gerekmez, çünkü kistler kendiliğinden kaybolabilir. Çocuklardaki popliteal kistler sıklıkla iki taraflıdır ve eklem hastalıkları ile ilişkili değildir.
Yetişkinlerde ise popliteal kistler genellikle medial menisküs posterior boynuz lezyonları veya başka bir eklem içi patolojiden kaynaklanır. Bu durumda kistlerin detaylı ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Piyojenik apse, anevrizma, lipom, ksantoma, vasküler tümörler, fibrosarkomlar ve tromboflebit gibi durumlar ile karıştırılabilir.
Baker Kisti Nedir?
Baker kisti, sinovyal membranın diz eklem kapsülünün posterioruna fıtıklaşması veya medial gastroknemius ile semimembranosus bursa arasındaki doğal bağlantıdan eklem sıvısının kaçışı sonucu oluşur. Kist, genellikle popliteal çukurun orta çizgisinin biraz medialinde bulunur. Fluktuasyon veren, genelde ağrısız ve gergin bir şişlik olarak kendini gösterir. Atletlerde sık görülür.
Baker kisti genellikle romatoid artrit veya osteoartrit gibi eklem içi patolojilerle ilişkilidir. Sıvının tek yönlü akışı nedeniyle zamanla kist genişleyerek diz fleksiyonunun kısıtlanmasına neden olabilir. Bazı durumlarda, kistin içindeki basınç artarak kistin patlamasına yol açar. Bu durumda sinovyal sıvı baldır içine sızar ve akut ağrı ile inflamasyona sebep olur. Bu tablo, derin ven trombozu ile karışabilir.
Tanı ve Tedavi
Popliteal bursit ve Baker kisti tanısında ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemler kullanılır. Normal radyografiler genellikle yeterli değildir. Kist şişlik yaparak rahatsız edici boyutlara ulaşmadıkça cerrahi işlem önerilmez. Cerrahi, yalnızca tekrarlayan sorunlar ya da ciddi boyutlara ulaşan kistler için gereklidir.
Baker kistinin yönetiminde artrografi ve venografi klinik problemin kaynağını belirlemek için kullanılabilir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile hareket kısıtlılığı en aza indirilebilir. Kadıköy Ağrı Merkezi’nde bu tür rahatsızlıklar için profesyonel çözümler sunmaktayız.
Detaylı bilgi ve randevu almak için 90 530 343 7499 numaralı telefondan bize ulaşabilir veya randevu al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Leave A Comment