Boyunda Sinir Sıkışması Nedir ?

Boyunda Sinir Sıkışması  , Birçok insan boyun ağrılarından yakınır. Boyun ağrılarının onlarca sebebi vardır. Fıtıklar, kireçlenmeler, boyun düzleşmesi, kas tutuklukları, fibromiyalji ve miyofasial ağrı sendromları, geçirilmiş cerrahi müdahaleler, tetik noktalar, omurilik kanalı ve sinir kanallarındaki daralmalar, osteoporoz, doğumsal anomaliler, whiplash yaralanmaları boyun ağrısı sebeplerinin en sık karşılaşılan sebepleridir.

Boyun ağrısı yakınması ile gelen hastada çoğu zaman bu sebeplerin aynı anda bir veya birkaç tanesi aynı anda görülür. Basit ve önemsiz hastalıklar daha çok yumuşak doku ve kas ağrılarına sebep olurken patoloji ilerlerse omurga çevresindeki sinirlere de baskı olur. Bu baskılar sonucu ağrılar kollara, omuzlara, kürekler arasına, sırta, çene eklemine hatta kafa bölgesine bile yayılır. Patolojik değişiklikleri ilerlemesinde en önemli anahtar boyun çevresindeki kasların spazmıdır.

Kas spazmı sonucu kemikler birbirine yaklaşır eklem aralığı daralır, sonuçta disk taşması sonucu sinirlere baskı daha da artar. Yaşlanma, mesleki zorlanmalar, spor yaralanmaları, oturarak çalışma, bilgisayar gibi klavyeli cihazların kullanılması, stres boyun ağrılarına en fazla zemin hazırlayan risk faktörleridir.

Boyundaki bir diskin fıtıklaşması, boyundaki eklemlerde oluşabilecek kireçlenme gibi bozukluklar, yaşlanmaya bağlı deformiteler sinirlere bası yaparak sinirin sıkışmasına yol
açar. Gençlerde ise sinir hasarının en önemli sebebi boyun fıtığıdır. Fıtıklaşan disk sinire bası yaparak ağrıya neden olur. Belde olduğu gibi boyunda da fıtık olabilir. Diskler; omurganın esnekliğini, doğal eğriliklerini, travmalara dayanıklılığını sağlar.

Disk, ortasında jel kıvamında bir madde ve bunu çevreleyen yastıkçıklardan oluşur. Bu yastıkçıklardan daha dışta olanlar içtekilere göre serttirler. Yaşın ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarında bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Dıştaki tabaka giderek incelir, ani yapılan ters bir hareket sonrasında yırtılır. İçteki jel kıvamındaki madde bu yırtıklardan dışarı doğru kayarak, omurilikten çıkıp kola giderek o bölgelere hareket emri veren veya o bölgelerin duyusunu algılamayı sağlayan sinirlere baskı yapar. Böylece boyun-kol ağrısı ve o kolda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük hissedilir.

Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir ?

Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyuna, göğüse ve/veya omuzlara yayılan ağrılardır. Ağrı başa, çene eklemine yayılabilir. Ayrıca bu hastalarda baş dönmesi, kulak çınlaması, yorgunluk, tansiyon değişiklikler, körme keskinliğinde azalma, uyku sorunları olabilir. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde beceriksizliktir. Sinir seviyesinin hangi seviyede (yani hangi omur düzeyinde) olduğuna bağlı olarak, ağrı ve güçsüzlük değişik bölgelerde hissedilir.

Boyun fıtığının tedavisi nasıl yapılır ?

Boyun fıtığının tedavisi hem sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltmaya hem de belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur. Yüzeysel ve derin ısıtıcılar, elektroterapi uygulanabilir. Ayrıca postürel düzenlemeler, postür eğitimi, kas spazmını azaltmaya yönelik özel aparatlar oldukça işe yarar. İMS tedavisi paravertebral spazmı çözmede en etkili yöntemlerden biridir. Boyun sinir sıkışma sendromlarında çok nadiren cerrahi müdahale gerekir.