Boyun Kaynaklı Baş Ağrıları

Boyun Kaynaklı Baş Ağrıları ,İnsanların 3/1 baş ağrılarından şikâyet ederler. Baş ağrılar nadiren; tümör, beyin apsesi, beyin travması, beynin damarsal yapılarındaki bozukluklar gibi sorunlardan
kaynaklanabilir. Yine migren sık rastlanan baş ağrısı sebeplerindendir. Ancak baş ağrılarının çoğu boyun kaslarındaki spazmdan, boyun omurlarındaki bozukluklardan, boyun kireçlenmeleri ve boyun fıtıklarından kaynaklanır.

Baş ağrılarının büyük çoğunluğu boyundaki yumuşak doku bozukluklarından (kas, tendon, fasia, ligament) boyun omurlarındaki sorunlardan (fıtık, kayma, kireçlenme, düzleşme) ya da duygusal gerginliklerden kaynaklanır. Çoğu zaman bu grup hastalıklar birbiriyle etkileşir. Örneğin ruhsal gerginlik boyunda kas spazmı yapar. Bu kas spazmı boyundaki kasları gerer ve bu gerginlik boyun fıtığı ve kireçlenme gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

 

 

Boyundan çıkan ilk üç sinir boyun ve kafa derisinin kaslarına innerve eder. Bu sinirler aynı zamanda yüz bölgesinden kaynaklanan ağrılarla da çok yakın ilişkilidir. Sinirler arasında bu bağlantıdan dolayı boyundaki ağrılar çoğu zaman baş ağrıları, yüz ağrıları, çene eklemi ağrıları ile ilişkilidir. Duygusal gerginlikten kaynaklanan baş ağrısı; ev ve iş ortamındaki duygusal gerginlikler, parasal problemler, sağlıkla ilgili kaygılar, birçok insanı duygusal olarak gerer.

Bu gerginlik boyun ve çene eklemi çevresindeki kaslarda sertleşmelere ve tutulmalara yol açar. Eğer bu gerginlik uzun sürerse, uzun süren ve klasik tedavilere cevap vermeyen baş, boyun ve çene eklemi ağrıları ortaya çıkar. Bu ağrılar tek başına veya birlikte olabilir. Boyun, omuz, kollar ve sırt gibi boyuna komşu bölgelerde de ağrı olabilir.

Baş ağrısının tipi

Ağrı daha çok boyunun üst tarafındadır. Omuz başlarını etkileyebilir, çene ve alın gibi başın diğer bölgelerine yayılabilir. Dinlenmekle kısmen geçer. Boyna sıcak havlu konulması ya da masaj ağrıyı hafifletebilir. Ağrı; ensede, şakaklarda, alında ya da göz kürelerinin arkasında hissedilebilir. Tek taraflı ya da iki taraflı olabilir. Ağrı boyun hareketleri ve uzun süre boynun eğik tutulması (bilgisayar kullanma, el işi, yazı yazmak) ile artar.

Bu durumda neler yapılmalıdır;

Duruşa dikkat

Sırt düz tutulmalı, omuzlar gevşek olmalı, baş gövdenin tam üzerinde olmalı, çene geriye çekilmelidir. Boyun daha uzun hissedilmeli, düz ve simetrik tutulmalı, gevşek olmalıdır. Başın normalden 2. 5 cm önde tutulması boyun omurlarına binen yükü iki kat artırır.

Çalışma

Baş öne eğik çalışılmamalıdır, çalışma pozisyonu sık sık değiştirilmelidir. Çalışma ortamı ve çalışma masası ergonomi kurallarına uygun olmalıdır.

Egzersiz

Boyun eklemleri ve kaslarını esnetecek ve güçlendirecek egzersizler yapılmalıdır.

Gevşeme

Düzenli aralıklarla işe ara verip boyun, omuz ve çene kasları gevşetilmelidir.

Uyku

Düzenli uyunmalı, mümkünse gün ortasında kısa süreli dinlendirici uyku olabilir. Boynu desteklemiş özel ortopedik yastıklar kullanılmalıdır.

Seyahat

Sık sık ara vererek egzersiz yapılmalıdır. Uzun seyahatlerde bir boyun yastığı kullanılmalıdır.

Tedavi nasıl olmalıdır

Düzenli aralıklarla boyun egzersizleri yapılmalıdır. Ağrı kesici ve kas gevşeticiler çok az ise yarar. Antidepresan ve anksiyolitikler kısmen faydalıdır. İyi bir çalışma, dinlenme ve uyku düzenlemesi işe yarar. Fizik tedavi uygulamaları oldukça faydalıdır.

İMS yapılacak en iyi tedavi yöntemidir. Genellikle ilk seanstan sonra sonuç alınmaya başlanır. 6-8 seans çoğu hasta için yeterlidir. Servikal vertebradaki subluksasyonların diğer problemlerin tedavisi için theraflex spinal refleks tedavisi kullanılabilir.