Kalça Sıkışması (Impingement Hastalığı)

Kalça Sıkışması, Kalça Sıkışması Tedavisi, Kalça Sıkışması Ağrısı, Kalça Sıkışması Sendromu, Kalça Sıkışması Sebepleri, Kalça Sıkışması Fizik Tedavi

Kalça sıkışması, kalçanın yapısal sorunları nedeniyle kalça eklemi hareketleri sırasında eklemi oluşturan iki ana parçanın birbirine anormal teması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Normalde kalça eklemi karına doğru en fazla çekildiğinde bile bu temas yumuşak bir şekilde gerçekleşir ve bu noktada eklemi çevreleyen kıkırdak halka (labrum) temasın zarar vermesini engeller. Ancak kalça eklemindeki yapısal bozukluklar bu teması anormal hale getirerek ağrı ve zamanla eklem hasarına yol açar.

Kalça Sıkışmasının Türleri

  • Cam Impingement: Uyluk kemiği başının yuvarlaklığını kaybetmesi ve mantarımsı bir biçim alması ile oluşur. Bu durumda kıkırdak halka (labrum) hasar görür ve zamanla kireçlenme meydana gelir.
  • Pincer Impingement: Kalça yuvasının derin ve arkaya dönük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu tipte başın kenarı, yuva kenarına çarparak benzer bir hasar mekanizmasına yol açar.
  • Karma Tip: Hem cam hem de pincer impingement türlerinin birlikte görüldüğü durumdur.

Kalça Sıkışmasında Belirtiler

Hastalar genellikle kasık orta hatta ani ve keskin ağrılar hisseder. Bu ağrılar zamanla süreklilik kazanır. Ağrı, özellikle spor, yoğun ve ağır işlerden sonra artar, istirahat anında bile bir süre devam edebilir. Kireçlenme ilerledikçe hareket kısıtlanır ve ağrılar kronikleşir.

Tanı Nasıl Konulur?

Kalça sıkışması tanısı konusunda deneyimli bir ortopedist, hastayı dinleyerek ve muayene ederek bu hastalığı büyük oranda tespit edebilir. Direkt röntgen filmleri ve MR ile deformiteler ortaya konur. Gerekli durumlarda eklem içine enjeksiyon yapılarak tanı kesinleştirilir.

Tedavi Seçenekleri

Operasyon Dışı Tedavi

  • Pelvis stabilizatör kaslarının sportif rehabilitasyon merkezlerinde güçlendirilmesi.
  • Non-steroid anti-enflamatuar ilaçlarla ödem ve ağrının giderilmesi.
  • Eklem içi enjeksiyonlar ile ağrının geçici veya kalıcı olarak hafifletilmesi.

Cerrahi Tedavi

Açık Cerrahi: Eklem çıkarılarak yapısal anormallikler düzeltilir ancak uzun iyileşme süreci gerektirir.

Kalça Artroskopisi: Minimal invaziv bir yöntem olup küçük kesilerle gerçekleştirilir. Avantajları:

  • Çevre dokulara zarar verilmez.
  • Hastalıklı dokular daha net bir şekilde tedavi edilir.
  • Hızlı iyileşme süreci sağlar, enfeksiyon riski düşüktür.

Kalça Artroskopisinin Kullanım Alanları

  • Labrum yırtıkları ve kıkırdak hasarlarının tedavisi.
  • Eklem içi yabancı cisimlerin temizlenmesi.
  • Erken dönem kireçlenme tedavisi.
  • İliopsoas tendonu iltihabı ve bursiti tedavisi.

Uzman Görüşü ve Randevu

Kalça sıkışması şikayetleriniz için Kadıköy Ağrı Merkezi’nde, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Deneyimli ortopedistlerimiz ve gelişmiş tanı-tedavi yöntemlerimizle sağlığınıza kavuşmanız mümkün. Randevu ve detaylı bilgi için 90 530 343 7499 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz. Turan Uslu ile hemen randevu alın!

Not: Kalça sıkışması tedavisi için erken teşhis ve doğru yöntemlerin uygulanması önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci hakkında detaylı bilgi almak için uzmanlarımızla iletişime geçin.