Sever Hastalığı

Sever hastalığı kızlarda daha çok 8-10 yaşlarında, erkeklerde ise 10-12 yaşlarında görülür.15 yaşından sonra görülmesi çok nadirdir. Hastalık daha çok erkek çocuklarda görülür. Topuk kemiği (kalkeneus) arka-alt büyüme plağında bir zorlanmaya bağlıdır. Bu bölgedeki bursayı, aşil tendonunu (ayağın arkasındaki kalın kiriş) ve tendon yapışma yerini etkileyen bir hastalıktır.

Belirtileri nelerdir?
Özellikle 8-15 yaşlarında, çok aktif, atletik ve kilolu erkek çocuklarında ve gençlerde daha sık görülür. Hastanın esas şikayeti yürüme yada spor aktiviteleri sonucu topallamaya yol açan topuk ağrısıdır. Aşil tendonu çevresinde basmakla ağrı vardır. Aşil tendonu gergin ve ağrılıdır. Bazen kalkeneus (topuk kemiği) arkasında bursit olabilir, bu durumdaki bursayı boşaltmak sakıncalıdır. Hasta ayak parmak uçlarını yukarı doğru büktüğünde topukta şiddetli ağrı olur. Topuk üzerinde yürüme ağrılı, parmak ucunda yürüme ağrısızdır. Genellikle tek taraflıdır, iki taraflı da olabilir.

Tedavisi?
Hastalanmış bölgeye soğuk ve sıcak uygulamaları, aktivite kısıtlanması, ayakkabı içine yumuşak topuk yastıkları konulması, ayakkabının topuk kısmının yükseltilmesi hastaları rahatlatır. Aşil germe egzersizleri yaptırılır, çok şiddetli ağrıda diz bükük, ayak bileği ağrısız tarafa bükük (plantar fleksiyon) olarak 3 hafta alçı yapılabilir. Hastalığın şiddetine ve tedaviye verdiği cevaba göre 2 hafta – iki ay arası aşırı fiziksel aktiviteye dereceli olarak izin verilir. Sever hastalığı geçiren çocuklar fiziksel aktivite ve spordan sonra topuk bölgesine soğuk kompres uygulamalıdır.