Kuru İğne Tedavisi (İMS) Nedir?
Kuru İğne Tedavisi (İMS) Nedir? İMS; intramusküler stimulasyon, ya da kuru iğne tedavisi anlamına gelir. Bu teknik kas spazmı ya da kısalığından kaynaklanan akut ya da kronik ağrıların tedavisinde kullanılır.
Sinirler ve kaslar birlikte omurga ve ekstemitelerin yani vücudun hareketini sağlarlar. Sinirlerde bir irritasyon (sıkışma, zedelenme yada hasarlanma) olursa bu sinirlerin kontrol ettiği kaslarda bir zayıflık ve ağrı ortaya çıkar. Bu duruma nöromiyofasial ağrı (sinir-kas-yumuşak dokusu ağrısı) adı verilir. Daha çok miyofasial ağrı tanımı kullanılır.
Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kuru iğne tedavisi;herhangi bir problemden dolayı kısalmış, kasılmış, ağrılı ya da fonksiyonunu yeterince yerine getiremeyen kaslara kasın büyüklüğüne ve derinliğine göre farklı boylardaki iğnelerin batırılması ile yapılan bir tedavi yöntemidir.Kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir.
Milyonlarca insan kronik (müzmin, süregen) ağrı yakınmasından muzdariptir. Bunlar her gün bir sürü ilaç kullanırlar, senede bir kaç defa fizik tedavi kürlerine devam ederken, hatta ağrılarını tedavi ettirmek için de ciddi cerrahi müdahalelere maruz kalırlar, ancak bu tedavilerden çok az fayda görürler veya görülen fayda çoğu zaman kısa sürelidir
Kuru İğne Tedavisi (İMS) Nedir? , Kuru iğne tekniği; akut ve kronik ağrıların tedavisinde etkili ve çok az yan etkisi olan bir tedavi şeklidir. Çok ince değişik uzunluktaki iğneler (2 cm’den-12 cm ye kadar) tedavi edilecek kasa batırılır. Eğer kasta bir kısalma ya da hassasiyet yoksa ağrısız olarak batırılır. Kasta kısalma, spazm ya da nöropatik (sinir harabiyeti) değişiklikler varsa özel bir ağrı duyusu alınır. Kasın büyüklüğüne ve uzunluğuna göre çok sayıda iğne batırılabilir. İşlem yapılır yapılmaz hasta kendini rahatlamış hisseder. Bazen bu rahatlama saatler sonra ya da bir gün sonra ortaya çıkar. Hastalar, seans sayısı ilerledikçe kendilerini daha rahatlamış hissederler, nöropati düzelir. Kas daha canlı bir hal kazanır. Ekstremite (kol ve bacaklar) ve omurganın (bel, boyun, sırt) hareket kabiliyeti artar. Kas gücündeki kayıp düzelir. Etkilenmiş bölgeden çıkan sinirlere baskı ortadan kalkar. Bunun sonucunda boyun ve bel problemlerinden kaynaklanan kol ve bacak ağrıları kaybolur. Sinirlerde zedelenme kalıcı hale gelmişse iyileşme daha yavaş olabilir, ya da ilave tedavi metotları gerekebilir (vitamin, fizik tedavi, cerrahi).
İms (Intramuscular Stimulation) Tekniği Nasıl çalışır? Etki mekanizması nasıldır?
Çok ince iğneler gergin miyofasial bantların bulunduğu kaslara batırılır. Bu batırmanın amacı kasta refleks bir kasılma oluşturmaktadır. Başlangıçta kasta bir kasılma olur ve iğneyi kavrar. Daha sonra kas boyunu uzatarak gevşer ve iğne kolayca çıkarılır. İşlem esnasında genellikle bir adet iğne kullanılır. Bazen iki veya üç iğne de kullanılabilir. Kastaki gevşemeyi arttırmak için iğnelere elektrik akımı da verilebilir.
İğne kas refleksini (spinal refleksler) uyarmanın yanında, bazı kas liflerinin hücre duvarında çok küçük yırtılmalar da oluşturur. Bu zedelenmeler Tip.2 ağrı cevabı dediğimiz enflamatuar bir süreç başlatır. Bu enflamatuar süreç iyileşmenin önemli bir komponentidir. İMS ile sinir yollarının uyarılması da artar. Kas ve sinir kavşağındaki iletişim artar, kas canlılık kazanır. Oksijensiz ve iyi beslenemeyen kas daha esnek bir karakter kazanır. Kasın canlılığı, uyarılabilirliği artar, boyu uzar metabolitler (toksik maddeler) daha kolay atılır hale gelir.
Kuru iğne tedavisi(IMS) akupunktur yöntemi midir?
İMS veya kuru iğne tedavisinde akupunkturda olduğu gibi noktalar ve meridyenler değil, kasların anatomik özellikleri kullanılır. Kuru iğne tedavisi, akupunkturdan tamamen farklı bir tedavi şeklidir.
Ağrı tedavisinde akupunkturdan daha etkilidir. IMS inatçı problemlerde bile kas kaynaklı ağrılar için en iyi tedavi yöntemidir. Kronik ağrılı hastalarda masaj, kaplıca, fizyoterapi gibi yöntemler de işe yarar, ancak bunların iyiliği kısa sürer, şikayetler yeniden başlar.
Kronik ağrılı pek çok hastada ağrıyı üreten en önemli sebep kaslardaki hasardır, kaslar kısalır, sertleşir, kalınlaşır ve dolaşımı bozulur. Kaslarda bazı toksik maddeler birikir, kas iyi bir şekilde kasılamaz ve kemikleri, sinirleri sıkıştırır.
Bu istenmeyen durum bazen haftalar, aylar, yıllarca devam eder. Fizik tedavi, masaj, ilaçlar, kaplıcalar hastanın problemine kısmen yardımcı olur. Ancak bu iyilik kısa sürer.
İMS Tedavisi
Kuru iğne tedavisinde ise kas spazmı tamamen çözülür, kas canlılığını yeniden kazanır, eklem hareket açıklığı artar, kuvvet düzelir. Seans sayısı ilerledikçe hastanın iyiliği artar. Kasta bir travma yada zedelenme varsa ve bu zedelenme yeterince büyükse, ağrı sinyalleri sempatik gangliyon yoluyla primer afferent nosiseptör refleksi (H) aktifleştirir.Bu durumda ağrı sakinleşeceği yerde daha da artar, bu mekanizmaya refleks ark adı verilir.
Refleks ark orijinal ağrının daha artmasına ve kronikleşmesine sebep olan bir mekanizmadır.Aynı zamanda kaslar hareket emrini veren motor sinirler sıkışır ve kaslar sürekli kasılı kalırsa, bazen refleks ark yıllar hatta 10 yıllar boyunca devam eder.
Kasılmış ve kısalmış kaslar yozlaşırlar ve içlerinde tetik nokta adı verilen nodüller oluşur,Kaslar lifleri kalınlaşır ve sertleşir, esneme kabiliyetini kaybeder. Dolaşın bozukluğundan dolayı buradaki metabolitler (artık maddeler) kası daha ağrılı ve sert hale getirir. Zamanla kas liflerinin bir kısmı canlılığını kaybeder ve patolojik bir nedbe dokusu oluşur, ağrı devam eder.
İMS (kuru iğneleme) bütün bunları nasıl durdurur?
—Kasılmış kas iğne ile hemen gevşer ve boyu uzar.
—İğnenin batırılması refleks arkı kırar
—Kasılmış kas hasar görmüş kastır. Spazm kas içindeki kan akımını azaltır. Bu durumda kasa daha az oksijen ve kan gider.
Kas fibrilleri ölür ve yerine fibrotik nedbe dokusu oluşur. Bu kası daha sert ve kaba hale getirir.
İğnenin etkisiyle kas lifleri ayrılır, kasa kan ve besleyici madde akışı sağlanır. Fibrotik birikimler uzaklaşır ve kas iyileşmeye başlar.
Kuru iğne tedavisinin etkileri:
İMS nin etkileri kümülatiftir (birikicidir), her seansta bazı kas lifleri iyileşir. Seans sayısı arttıkça iyileşen kas lifi sayısı artar ve eninde sonunda tam yada tama yakın bir iyileşme olur ve ağrı kaybolur. İMS ile tedavi edilen hastalar uzun süre -bazen 20 yıl- ağrısız kalır. Kuru iğne tedavisi sonrası hastaya mutlaka iyi bir egzersiz programı verilmelidir.
Tedavi sıklığı ne olmalıdır?
Tedavi genellikle haftada bir ya da iki defa yapılmalıdır. Seanslar arasında vücudun iyileşmesi için zaman tanınmalıdır. Seans sayısı hastalığın süresi ve şiddetine bağlıdır. Hastalık süresi ne kadar uzun, hastalığın şiddeti ne kadar ağırsa seans sayısı o kadar fazla olmalıdır. Daha önce geçirilmiş cerrahi müdahaleler seans sayısını artırır. Sinirlerde kalıcı hasar varsa iyileşme daha yavaş ve uzun sürer veya tam iyileşme olmayabilir. Yeni başlamış ağrılı durumlar 1-2 seansta iyileşir. Bel ağrılarında ortalama 8 seans yeterlidir. Boyun ağrıları daha çabuk iyileşir. Donuk omuz gibi kronik durumlarda seans sayısı arttırılmalıdır. 15 seansa kadar uzatılan vakalar olmaktadır.
İMS (Kuru iğneleme) hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
- Bel ağrıları, siyatik, bel fıtığı
- Boyun ve kol ağrıları, boyun fıtığı
- Bel ve boyun kireçlenmesine bağlı ağrılar
- Servikojen (boyun kaynaklı) baş ağrıları
- Sırt ağrıları, sırt osteoartriti (kireçlenmeler)
- Bilgisayar ve klavye kullanımına bağlı ağrılı durumlar
- Çene eklemi ağrıları
- Omuz ağrıları, omuzda hareket kısıtlılıkları
- Spor yaralanmaları
- Yumuşak doku romatizmaları (entesopati, tendinit, sinir sıkışmaları)
- Duruş bozukluklarına bağlı ağrılar
- Dirsek ağrıları
- Eklem sertlikleri (operasyon, alçı sonrası veya kazalar)
Kuru iğne tedavisinin başarı oranı nedir?
Bu tekniğin ağrı tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir.
Ağır vakalarda bile hastaların %80 -90 ağrılarının önemli ölçüde azaldığını ifade etmektedirler. Hafif ve orta şiddetli ya da son zamanlarda başlamış ağrılarda düzelme oranı çok daha yüksektir.
Aşağıdaki konuları okumak isteyebilirsiniz:
Kuru iğne tedavisi sık sorulan sorular Doktor Turan Uslu
Kuru iğne tedavisi ile tedavi edilen Ağrılar nelerdir?
Kuru iğne tedavisi seans sayısı
Kuru iğne tedavisi seans ücreti hakkında bilgi verirmisiniz?