Kas Spazmına Bağlı Boyun Ağrısı
Kas Spazmına Bağlı Boyun Ağrısı Boyun bölgesinde çok sayıda çizgili kas vardır. Bu kaslar boyun omurgasını hareket ettirir, başın sağa sola dönmesini sağlar, başı taşır, görme ve işitmeye yardımcı olur. Spazm bu kasların isteğimiz dışında kasılmasıdır. Boyun kaslarındaki akut ve kronik kas spazmları, boyun, baş, sırt ve omuz bölgesindeki ağrıların en önemli sebebidir. Ayrıca boyun kaslarındaki spazm boyun omurgasının doğal eğriliğini de bozabilir.
Kas Spazmına Bağlı Boyun Ağrısı Hayatının herhangi bir döneminde boyun ağrısından şikâyeti olmayan insan yok gibidir. Boyun ağrıları; boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların zorlanmaları sonucu ortaya çıkar. Boyun ağrılarının en sık karşılaşılan sebebi boyun omurgası etrafında bulunan kasların spazmıdır. Boyun kaslarında spazm uzun sürerse kaslarda kalıcı kısalıklar olur.
Altta yatan hastalık ne olursa olsun (fıtık, omurganın yaşlanması, kireçlenme, düzleşme, kayma vs) boyun ağrılarında ağrıya sebep olan en önemli olay kas spazmı ve kısalığıdır. Kas spazmı ve kısalığı aynı zamanda bu hastalıkların daha ilerlemesine sebep olur.
Boyunda Kas Gerilmesi
Boyun ağrısı, baş ağrısı, omuzlara vuran ağrılar, ense ağrısı, kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, kulak çınlaması boyun omurgası problemi olan insanlarda sık görülür. Kronik boyun ağrısı ile depresyon arasında da sıkı bir ilişki vardır. Günlük hayatın stresleri, uykusuzluk, aile ve iş ortamı ile ilgili sorunlar, ekonomik kayıplar boyun ağrılarına sebep olabilir ya da mevcut boyun ağrılarını artırabilir. Boyun sorunları bazen kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir.
Boyun ağrısına yol açan hastalıklar çok çeşitlidir; boyun fıtığı, dejeneratif disk hastalığı, whiplash yaralanmaları (kazalar ve düşmelere bağlı omurga zedelenmeleri), osteoporoz, ankilozan spondilit ve romatoid artrit romatizmal hastalıklar, boyun omurgasında artroz (kireçlenme), miyofasiyal ağrı sendromları, tekrarlayan hareketlere bağlı zedelenmeler sonucu gelişen ağrılar. Boyun omurgasında düzleşme, boyun aksının ters dönmesi sık rastlanan boyun ağrısı sebeplerindendir.
Tümor, metastaz, enfeksiyon gibi hastalıklar boyun ağrısının çok nadir görülen sebepleridir. Tümör, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar dışındaki tüm boyun ağrısı sebeplerinde esas hastalık ne olursa olsun ağrının en önemli bileşenini kas spazmı oluşturur. Örneğin osteoartrite bağlı bir sinir basısında stres ve zorlanmalar paravertebral spazmı daha da artırarak ağrıyı ortaya çıkarabilir ya da daha hafif seyirli bir ağrının daha şiddetli olmasına sebep olabilir.
Yaşlanma, stres, duruş bozuklukları, kötü yastık, uykusuzluk, yorgunluk, uzun süren çalışma saatleri, cereyana maruz kalmak, ıslak saçlarla uyumak ya da sokağa çıkmak ağrıyı daha manifest hale getirebilir.
Boyun kas spazmının tedavisinde neler yapılabilir?
Masaj, duruş eğitimi, tedavi edici sıcak ve soğuk uygulamalar, elektroterapi, tedavi edici ultrason ve diğer fizyoterapi yöntemleri, özel omurga destekleri, korse ve aks düzeltici uygulamalar çoğu hasta için yeterlidir. İMS, tetik nokta enjeksiyonları, proloterapi gibi minimal invazif yöntemler çoğu hastada oldukça dramatik iyileşmeler yapar. Ev egzersiz proğramları yada özel olarak geliştirilmiş cihazlarla egzersiz proğramları uygulamak çok önemlidir. Çok nadiren altta yatan hastalığı tedavi etmek için cerrahi müdahaleler gerekebilir.