Hiperekstansiyon Yatağı (Omurga Destek Aparatları)
Hiperekstansiyon yatağı bozulmuş omurga eğriliklerinin düzeltilmesinde yardımcı olmak için kullandığımız bir aparattır.
Bilindiği gibi omurga dümdüz sütun şeklinde bir yapı değildir, en uygun biyomekanik denge ve ağırlık aktarımını sağlamak, esneklik, yük taşıma kapasitesini artırmak için doğal eğrilikleri olan bir yapısı vardır. Bel ve boyunda doğal bir çukurluk sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde bunu dengeleyici doğal bir kamburluk (kifoz) vardır.
Boyun, sırt ve bel bölgesindeki bu doğal eğrilikler omurganın sağlıklı olması için çok önemlidir. Bu eğriliklerin derece olarak artması veya azalması omurgaya binen yük dağılımını bozar. Doğal eğriliklerin bozulması diskler ve arka tarafta bulunan faset eklemler üzerinde yüklenmeye sebep olur. Disklerin beslenmesi bozulur, dejenerasyonlara zemin hazırlanır. Faset eklemlerde aşınmalar kireçlenmeler ortaya çıkar.
Omurganın doğal eğriliklerini bozan bir çok durum vardır. Masa başı çalışanlarda boyun düzleşmesi, gebelerde bel çukurluğunun artması, yaşlandıkça omurga deformasyonları, fıtık hastalığında bel düzleşmesi, osteoporozda sırtta kifoz ile birlikte boy kısalması, ankilozan spondilit hastalığında belde düzleşme sırtta kamburlaşma sık görülür. İri göğüsler, yüksek topuklu ayakkabılar, kötü duruş, oturarak çalışma, aynı pozisyonda uzun süre kalma, obezite, yaşlanma, geçirilmiş ameliyatlar, travmalar, mesleki zorlanmalar omurganın doğal eğriliklerinin bozulmasına sebep olabilir.
Hiperekstansiyon Yatağı
Omurganın doğal eğriliklerinin bozulmasının sebebi genellikle paravertebral kas spazmıdır. Omurlar ve disklerdeki yapısal değişiklikler de omurganın doğal eğriliklerini bozar. Kas spazmı bir çok omurga probleminin hem sebebi hem de sonucudur. Örneğin bel fıtığı kas spazmına sebep olabilir, aynı zamanda kas spazmı da diskleri sıkıştırıp fıtığa sebep olabilir veya var olan bir fıtığın daha da ilerlemesine sebep olabilir. Bel ve boyun düzleşmesinde intervertebral disklere binen yük artar. Belde ve boyundaki çukurluk artarsa bu defa da arka eklemlere binen yük artar, sinir kanalları daralır.
Kas spazmı erken dönemde tedavi edilebilirse omurganın doğal eğriliği kendiliğinden yeniden oluşacaktır. Kas spazmı kronik hale gelirse kaslar atrofiye olur ve kısalırlar. Kaslardaki spazm (kasılma) kan dolaşımını bozar, diskleri sıkıştırır, diskler taşarak sinirleri sıkıştırır.
Eğer insan omurgası sütun gibi dümdüz olsaydı insanların birçoğu daha 20 li 30 lu yaşlarda yatağa bağımlı, ağır omurga problemlerinden muzdarip olarak yaşamak zorunda kalırlardı. Ne kadar sağlıklı olunursa olunsun geçirilen her travma, stres, yaşlanma omurgada değişikliklere sebep olur. Çok erken yaşlarda bile dejeneratif değişiklikler görülebilir.
Kişiye özel hazırlanmış omurga destek aparatları, masaj, paravertebral İMS uygulamaları, inversiyon yatağı, traksiyon uygulamaları bu süreci yavaşlatır, bazen durdurur, bazen kısmen de olsa geriye çevirebilir. Omurga destek aparatları kullanımı kolay ve pratik bir tedavi yöntemidir. Bu aparatların kullanımı yşa bağlı ilerleyici boy kaybını önler, boy kaybının bir kısmını yeniden kazandırır.