Gebelikte Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Gebelikte normal hastalarda uygulanan tedavi uygulamaları kısmen aynen, kısmen biraz değiştirilerek kullanılabilir. Diatermi, bel traksiyonu gibi uygulamalar genellikle uygulanmaz. Eklem ve yumuşak doku manipülasyonları, manuel traksiyon (dikkatle), yüzeysel ısıtma, masaj, TENS ve diğer elektroterapi uygulamaları yapılabilir. Bazı egzersizleri yapılması ise gebelerde mümkün değildir.
Özellikle sırt çukurluğunu arttırıcı duruş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Masaj ve yüzeysel ısıtıcılar kas spazmını azaltır ve dolaşımı arttırır. Bu şekilde ağrıyı da azaltır. Gebelerde sık görülen tromboflebit olması durumunda masaj ve sıcak uygulama yapılmaz.
Distermi, gebelikte uygulanmaz. Sauna, hamam, kaplıca, gibi bütün vücudu ısıtan uygulamalar bebeğe zarar verebilir. Ancak güvenli olduğunu söyleyenler de vardır.
Gebelikte kas zayıflığı ve/veya gerginliğinin yanında kaslar ve diğer yumuşak dokular arasında dengesizlikte önemli bir problemdir.
Gebelikte kısalan kaslar; omuz protraktörleri, skalen kaslar, skapula kaldırıcı kas, göğüs kaslar, iliopsoas, rektus femoris, piriformis, bel ve sırt kasları, harmstringler, kalça adduktorları, tensor fasio lata, triseps sürae kaslarıdır.
Zayıflayan kaslar ise; omuz rekraktörleri, romboidler, trapeziuslar, erektör spina kasları, karın kasları, gluteus maksimus, gluteus medius, lomber paravertebral kaslar, quadriceps femoris.
Tedavi sırasında öncelik kısalan kasların uzatılmasına verilmelidir. Bunun için germe egzersizleri yapılmalı, daha sonra zayıf kaslar güçlendirilmelidir.
Gebelikte uygulanacak doğum öncesi egzersizler daha sonra çıkacak bir çok sorunu önleyebilir. Veya en azından şiddetini azaltabilir.
Gebe kadınlara uygulanacak duruş eğitimi, topuksuz ayakkabı giyilmesi, bir şey kaldırırken koruyucu tedbirlerin alınması, sert ve ortopedik yatakta yatılmasının öğretilmesi, uzun süre ayakta durmaktan kaçınılması, tekrarlayan hareketlerden uzak durması, otururken dik arkalıklı bir sandalyede oturulması, bir sorunun çözülmesinde önemli faydalar sağlar.
Lumbosakral yada trokanter destekli kemerler bazen işe yarar.
Leave A Comment