Disk Dessikasyonu (Kararmış Disk Hastalığı , Diskin Sıvı Kaybetmesi)
Disk Dessikasyonu (Kararmış Disk Hastalığı , Diskin Sıvı Kaybetmesi) ,Bir insan ne kadar sağlıklı olursa olsun omurlar arasında bulunan disklerde zamanla esneklik kaybı, anüler (halka şeklinde) ve radial (ışınsal) yırtıklar, diskin sıvı içeriğinde azalma görülür. Disk zamanla dejenere olur, yozlaşır. Disk yüksekliği azalır, disklerin etrafında bağlar gevşer, omurganın dayanıklılığı azalır, birkaç cm ye ulaşan boy kayıpları görülür.
Bu durumda MR da disk aralıkları koyu renk olarak görülür. Zamanla omurganın arka kısmında bulunan faset eklemlerinde de yıpranmalar olur. Bu tabloya dejeneratif disk hastalığı, disk dessikasyonu, kararmış disk hastalığı gibi adlar verilir. Diskteki bu dehidratasyon (su kaybı) düz röntgen filmlerinde disk aralığında azalma ve iki komşu omurun birbirine yaklaşması olarak görülür. Bu durumu lastiğinin içindeki havanın azaldığı bir otomobil tekerine benzetebiliriz.
Havası inmiş bir otomobil lastiği nasıl aracın sağlıklı yürümesini bozarsa içerdiği sıvı miktarı azalan diskte omurganın sağlıklı hareket etmesini zorlaştırır. Sıvı içeriği azalmış bir disk MR da siyah olarak görülür.
Bu durum nasıl tedavi edilir ?
Dejenere diskin her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Ancak bazı önlemlerle süreci yavaşlatmak kısmen de geriye çevirmek mümkündür. İMS ile paravertebral kas kısalığının giderilmesi, omurganın doğal eğriliklerini korumaya yönelik omurga destek aparatları, egzersiz proğramları dejenerasyon sürecini kısmen de olsa yavaşlatabilir.