التهاب مفصل الورك
Kalça kireçlenmesi en sık rastlanan kalça ağrısı sebebidir. Daha çok orta ve ileri yaşlarda görülür. Başlangıçta kalça hareketlerinde tutukluk, ağrı ve topallama olur. Hastalık ilerledikçe kalça deformasyona başlar. Topallama daha belirginleşir o taraf bacak kısalmış gibi hissedilir. Yürürken özellikle merdiven inip çıkmak iyice zorlaşır. Kalça kireçlenmesi çoğunlukla tek taraflıdır. Ancak bir taraftaki kalçanın bozulması, bir süre sonra diğer kalçayı da etkileyebilir.
Kalça kireçlenmesinin tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi müdahale için, hasta bekleyebildiği kadar bekletilmelidir. Erken dönemde antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler verilir. Kaplıca tedavisi kalça çevresinde kas spazmını çözerek hastayı rahatlatır. Ağırlık taşıyan diğer eklemlerde olduğu gibi kalça ekleminde de artroz (kireçlenme ) oldukça sık görülür. Kalça artrozunun ilk belirtisi kalça ekleminde bir rahatsızlık ve tutukluk olmasıdır.
Bu rahatsızlık başlangıçta sabahları uyanma ve yataktan kalkma ile ortaya çıkar. Ağrı hareket ve eklem üzerine yük bindirilmesi ile artar, istirahatta biraz rahatlar. Hastalık ilerledikçe ağrı ve diğer şikayetler dinlenmekle de geçmez olur. Hasta ağrıdan dolayı aktivitelerini azaltır. Eklem aralığı iyice daralır. Kalça hareketleri kısıtlanır ve topallama olur. Ağrı bazen dizede vurabilir. Bu nedenle diz ağrısı ile gelen hastalar mutlaka kalça eklemi yönünden de değerlendirilmelidir.
Yaşlanma, ailesel faktörler, çocukluk çağı hastalıklar, kalçaya yönelik cerrahi işlemler, kalça kireçlenmesi için en önemli risk faktörleridir. Kalçada osteartrit bir kez başladı mı onu durdurmak ve geriye döndürmek çoğu kez mümkün değildir. Düz röntgen filmleri teşhis için yeterlidir. Eğer erken dönemde ise ağrılarınız tahammül sınırları içinde ise tıbbi tedavi uygulamaları yapılır.
- Kalçanın dinlendirilmesi (sağlam tarafa baston)
- Kilo verilmesi
- Fizik tedavi, egzersiz, yüzme, bisiklet
- Antiromatizmal ilaçlar
- Düzenli uyku (zaman zaman yüzüstü yatmak gerekir)
- Kaplıca tedavisi
- İlerlemiş vakalarda, hastanın yaşı uygunsa tıbbi olarak bir sakınca yoksa en iyi tedavi
- total kalça protezidir. Protez sonrası iyi bir rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.
TOTAL KALÇA PROTEZİ
Kalçadaki probleminiz hayat standartınızı istemediğiniz kadar düşürdüyse protez zamanınız geldi demektir. Buradan anlaşılacağı gibi ameliyat zamanlamasına doktor değil hasta karar verir. En sık soru protez yapım yaşı ve ne kadar ömrü olduğudur. Burada hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir.
İyi ellerde yapılması şartıyla tüm hastaların %98’inde protez 10 yıl dayanır. 65 yaş üzeri, kadın, 70 kg altı ve az hareketli kişilerde protezin ömrün kalan kısmında idare edebileceği söylenebilir. Genel olarak kalça protezi iyi ellerde yapıldığında 20 yıl civarında tamamen ağrısız ve kalça fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi elde edilir.
لا تقل أهمية غرفة العمليات وخدمات الرعاية ما بعد الجراحة أهميةً عن إجراء جراحة استبدال مفصل الورك بأيدي ماهرة. أهم مضاعفات هذه العملية هو العدوى بمعدل % 1-2 (في أفضل ظروف غرفة العمليات). في حال تطور العدوى، قد يلزم إجراء عمليات جراحية إضافية. عندما نقول إن ظروف غرفة العمليات جيدة، فإننا نعني غرف عمليات تتميز بمكافحة عدوى ممتازة وتدفق هواء صفائحي. يكاد يكون خطر إصابة الأوعية الدموية والأعصاب منعدمًا.
أثناء العملية، يُستبدل سطحا المفصل بمكونات بلاستيكية ومعدنية. هناك طريقتان لتثبيت الأجزاء المزروعة في مكانها. إحداهما التثبيت بمادة أسمنتية تُسمى بوليميثاكريلات. والطريقة الأخرى هي استخدام أطراف اصطناعية تتكون من أجزاء مُجهزة خصيصًا تندمج مع العظم بما يتوافق مع نموه. تحتوي بعض الغرسات الخالية من الأسمنت أيضًا على مواد نشطة بيولوجيًا على أسطحها تُمكّن من تكوين عظم جديد. تُفضل الأطراف الاصطناعية الخالية من الأسمنت اليوم، باستثناء كبار السن ومرضى هشاشة العظام المتقدمين. (على عكس الركبة)، يجب استخدام العكازات لفترة زمنية محددة بعد تركيب الطرف الاصطناعي الخالي من الأسمنت.
Hastaların operasyonun ertesi günü yürümelerine, 2. gün tuvalete oturmalarına izin verilir. Dikişler ortalama 15 günde alınır ve sonrasında banyoya izin verilir. Hasta operasyonun ertesi gününden itibaren kalça ve diz bükme ve adele güçlendirme eksersizlerine başlanır. Bu egzersizler kalça fonksiyonlarının tamamen kazanılmasına kadar devam eder. Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır.
اترك تعليقا