Bel Fıtığı Nasıl Oluşur
Bel Fıtığı ağırlık kaldırmak, ters hareketler, titreşime maruz kalmak, tekrarlayan hareketler, günlük hayatın stresleri omurlar arasında bulunan intervertebral disk dediğimiz oluşumların anulus fibrozis adı verilen dış kuşağında halka tarzında çatlaklar oluşur. Daha sonra bu çatlaklar birleşerek ışınsal tarzda yırtıklara sebep olur. Diskin çekirdek kısmında nükleus pulpozus zayıflamış liflerden dışarıya taşarak başlangıçta diskin balonlaşmasına sebep olur.
Disk zamanla esnekliğini ve yük taşıma kabiliyetini kaybeder, artık kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir şekilde dağıtma görevini yapamaz olur. Mikro düzey de bulunan çatlaklar üzerine aşırı yük binince veya kişi yanlış bir hareket yaptığında diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. İlk atak genellikle hafiftir ve kolayca iyileşir.
Takip eden ataklarda diskin taşan kısmı her seferinde biraz daha artarak sinir basılarına sebep olur. İleri aşamada en dışta bulunan lifler yırtılarak diskin çekirdek materyali omurilik ve sinir kanallarını oblitere (daraltır) eder. Hatta bazen diskin taşan kısmı tamamen kopabilir.
Bir insan ne kadar sağlıklı olursa olsun omurlar arasında bulunan disklerde zamanla esneklik kaybı, anüler (halka şeklinde) ve radial (ışınsal) yırtıklar, diskin sıvı içeriğinde azalma görülür. Disk zamanla dejenere olur, yozlaşır. Disk yüksekliği azalır, disklerin etrafında bağlar gevşer, omurganın dayanıklılığı azalır, birkaç cm ye ulaşan boy kayıpları görülür.
Bu durumda MR da disk aralıkları koyu renk olarak görülür. Zamanla omurganın arka kısmında bulunan faset eklemlerinde de yıpranmalar olur. Bu tabloya dejeneratif disk hastalığı, disk dessikasyonu, kararmış disk hastalığı gibi adlar verilir.